Nutriholička v kuchyni: Bruschetta

Nedá sa povedať, že by som zámerne preferovala jednu svetovú kuchyňu pred druhou, ale najviac mojich najobľúbenejších jedál pochádza pravdepodobne práve z talianskej kuchyne. Talianska kuchyňa síce možno nie je tá najzdravšia (ale zas povedzme si na rovinu, ani zďaleka nie tá najmenej zdravá), no na druhej strane sa dá množstvo receptov vždy pomerne ľahko upraviť a ozdraviť tak, aby vyhovovali aj náročnejšiemu stravníkovi :)

Počas štúdia na vysokej škole som na internáte nemala veľa príležitostí naučiť sa variť. Za šťastie som považovala už to, že som mala v čase obeda voľnú dvojplatničku na to, aby som si mohla ohriať jedlo prinesené z domu. Doma som si ešte nestihla vypestovať vzťah k vyváraniu zložitých jedál, avšak postupom času zisťujem, že ma strašne baví robiť všelijaké chuťovky – šaláty, pomazánky, jednohubky a podobné somariny, ktoré síce nie sú po technickej stránke zložité, no pri ich príprave musím poriadne precvičiť chuťové poháriky, aby som vystihla tú ideálnu chuť. Niekto rád pečie, niekto rád varí, ja sa rada hrám s ingredienciami a skúšam ich všelijako dávať dokopy, čo z toho vznikne…

Dnešný recept ešte chvalabohu nebude nijaký môj výmysel, ale výmysel stredovekých Talianov. Bruschetta (čítajte brusketa s prízvukom talianskeho gigola) je pomerne jednoduché jedlo, ktoré sa hodí na večeru, alebo ako ľahší obed, prípadne v malom množstve ako predjedlo. Návod na prípravu bruschetty sa dá nájsť všade na internete, ja vám v tom mojom ponúknem niekoľko tipov a vychytávok, ktoré by ste mohli využiť :)

ČO BUDETE POTREBOVAŤ (na 3 porcie)

4-5 ks pečiva (odporúčam ciabattu)
600 – 700 g paradajok
3-5 strúčikov cesnaku (záleží na veľkosti – ako vždy ;))
300 g syra (odporúčam mozzarellu light)
Bazalka
Olivový olej
Citrón
Mleté čierne korenie
Soľ

AKO POSTUPOVAŤ

1. Odstráňte z paradajok jadierka a zbytok nakrájajte na malé kocky
2. K paradajkám pridajte na drobno nakrájanú čerstvú bazalku (tak od oka, u mňa pošlo určite aspoň 10 lístkov)
3. Pridajte prelisovaný cesnak – pomiešajte
4. Pokvapkajte citrónom (tento krok môžete vynechať, mne to tak viac chutí :))
5. Podľa chuti osoľte a okoreňte
6. Ak paradajky pustili veľa šťavy, pokúste sa ju ešte dodatočne odstrániť z misky
7. Na záver pridajte 1 až 1 a pol polievkových lyžíc olivového oleja – premiešajte
8. Pečivo rozrežte pozdĺžne na polovicu (ak používate ciabattu alebo niečo podobné)
9. Každú polku potrite cesnakom (na tej strane, na ktorú budete dávať paradajkovú zmes) a môžete ju ešte jemne pokvapkať olivovým olejom
10. Na vrch pridajte v hojnom množstve paradajkovú zmes a prikryte plátkami mozzarelly. Môžete znovu jemne okoreniť.
11. Na ozdobu môžete použiť lístky bazalky (ale po tepelnej úprave to bude vyzerať biedne, takže vhodnejšie by asi bolo až na úplný záver)
12. Jedlo dajte zapiecť do rúry, kým pečivo nie je chrumkavé a kým sa syr neroztečie (do 10 minút)

 

 

RADY A VYLEPŠOVÁKY

– vrámci jednej porcie som zvládla skonzumovať najviac 1 a pol ciabatty, tzn. 3 polovice. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale jedlo      je dosť sýte (viď energetická hodnota)

– existujú špeciálne “mäsité” paradajky, ktoré majú veľa dužiny a málo jadierok so šťavou – tie sú na prírpravu bruschetty ako stvorené, ale ťažko povedať, či ich zoženiete v obchode (my ich pestujeme na záhrade).

– s cesnakom šetriť nemusíte, čím je ho viac, tým lepšie :) ak ste s ním boli opatrní pri robení paradajkovej zmesi, môžete sa trochu viac odviazať pri “cesnakovaní” pečiva

– citrón dodá jedlu príjemnú kyslastú chuť, avšak základ je neprehnať to. Je dôležité ustriehnuť hranicu medzi kyslou chuťou a intenzívnou chuťou citrónu – to druhé nie je žiadúce. Takže ak si nie ste istí, radšej citrón nepridávajte.

– pred tým, než začnete s pečivom niečo robiť, môžete ho dať na chvíľu do hriankovača, aby ste si zaistili chrumkavosť a v peci potom celé jedlo iba zohriali a nechali roztiecť syr

– ak si dávate pozor na kalórie, môžete trochu ubrať na oleji. Olivový olej však jedlu dodáva výbornú chuť, takže určite sa o neho úplne neochudobnite :) Uistite sa tiež, že ste použili mozzarellu light.

 

ENERGETICKÁ HODNOTA (prepočet na 1 porciu = 3 bruschetty)

2200 kJ
524 kcal

Ak si strážite líniu, na večeru si odporúčam dať max. 2 kúsky (cca 1400 kJ)

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s