Nutriholička v kuchyni: Zapekaná zemiaková kaša s mozzarellou

mashed pot.Minule som na jednej stránke narazila na vynikajúco vyzerajúce recepty, ktoré mali jedno spoločné – ich základom bola zemiaková kaša. Tá však tentokrát v jedle nahrala úlohu prílohy, ale hlavnej “suroviny”, z ktorej sa dajú pripraviť úžasné a nápadité jedlá. Kto by to bol povedal…

Niektoré recepty boli síce trošku hard core (predsa len sa jedná o americkú stránku :D), ale dá sa z nich určite aj niečo vybrať. Ak by ste mali záujem, všetky recepty nájdete TU. Ja som sa včera pustila do receptu č.2, tak môžete aspoň vizuálne posúdiť, ktorý z konečných výsledkov pre vás vyzerá lákavejšie :)

 

Zapekaná zemiaková kaša s mozzarellou

 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ (2-3 porcie)

Zemiaky 750g
Maslo (podľa chuti – 30g, aj viac)
Mlieko 1dl
Mozzarella light (približne jeden ks)
Tvrdý syr 100g
Paradajka 1 väčší kus
Bazalka
Soľ

 

AKO POSTUPOVAŤ

1. Očistite zemiaky, nakrájajte ich na kocky a uvarte v slanej vode
2. Vodu zlejte, pridajte maslo a zemiaky popučte, kým nevznikne zemiaková kaša
3. Počas prípravy zemiakovej kaše prilejte do zemiakov trochu mlieka tak, aby hmota nebola príliš riedka
4. Do hotovej zemiakovej kaše pridajte nastrúhaný syr, trochu viac ako polovicu množstva, ktoré máte pripravené (cca 60g) a rozmiešajte
5. Hmotu môžete dosoliť v prípade, že je málo slaná
6. Zemiakovú hmotu vložte do zapekacej misky, tá môže byť naplnená skoro až po okraj
7. Na vrch poukladajte plátky mozzarelly a na kolieska nakrájanú paradajku, posypte zvyšným tvrdým syrom
8. Na záver celý pokrm posypte bazalkou
9. Pečte v rúre 15 min pri 150 stupňoch, na záver nechajte jedlo aspoň na 5 minut zagrilovať, kým syr na vrchu nezhnedne

 

Výsledok by mal vyzerať nejako takto :)

 

RADY A VYLEPŠOVÁKY

  • Maslo sa do zemiakov pridáva hlavne kvôli chuti. Môžete ho použiť veľa, môžete ho použiť málo. Čím viac ho použijete, tým budú zemiaky chutnejšie a aromatickejšie, ale zároveň sa im podstatne zvýši energetická hodnota. Je na vás, ako sa rozhodnete.
  • Čo sa týka druhu tvrdého syra, nechala som to tiež na vás. Amíci veľmi radi používajú čedar alebo parmezán, u nás  je to dosť drahé, takže ľudia ich väčšinou nahrádzajú za iné druhy. Všeobecne odporúčam syr s trochu výraznejšou chuťou, čo sú aj niektoré kvalitnejšie eidamy alebo goudy. Väčšinou ich však nenájdete v Kauflande alebo Bille, aj keď niekedy sa pritrafí :)
  • Zemiaková kaša tvorí gro celého jedla a mala by byť zároveň aj nositeľom chuti. V základnom recepte nájdete ako zložky kaše iba zemiaky, maslo, mlieko a soľ. Syr v zemiakoch ma napadol až pri varení a nakoniec som dokonca aj v pôvodnom recepte našla pod čiarou poznámku, že by sa tam celkom hodil :) Okrem toho môžete kašu dochutiť ešte podľa seba, možno niečím chuťovo výraznejším, ako napr. údená šunka, mäso, sušené paradajky a pod. Ak nedržíte diétu, viem si v tom celkom predstaviť aj kúsky slaninky :) Samozrejme určite nič nepokazíte zeleninou ;)

 

DOBRÚ CHUŤ!

 

ENERGETICKÁ HODNOTA (1 porcia)

1710 kJ
407 kcal

Advertisement

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s