Nápad na dnešný článok som dostala, keď som sa minulý týždeň s kamarátom bavila o raňajkách a o tom, či je ich dôležitosť naozaj extrémne preceňovaná, ako sa v poslednom čase môžeme dočítať na všetkých serióznych a poctivých internetových portáloch ako sú napr. Topky eská alebo Nový čas eská. Nikto v dnešnej dobe nechce byť ovca, takže ak príde nejaká dobrá nezištná duša a povie nám, že s tými raňajkami sa nám iba roky všetci snažili prejsť cez rozum a my sme sa nechali, má to na nás väčšinou silný negatívny dopad.
Tak teda sú raňajky najdôležitejšie jedlo dňa alebo nie sú?
V určitej veci má opozícia raňajkofilstva pravdu: Každé jedlo dňa má svoj význam a nie je dobre myslieť si, že raňajky nás spasia, ak sa zvyšok dňa budeme stravovať úplne škandalózne. Môj skromný názor je však taký, že raňajky majú predsa len niečo viac do seba, než taký obed alebo večera. Raňajky sú schopné vytvarovať celý zvyšok nášho dňa. To, že ich celkom vynecháme, alebo ich odbijeme kávou alebo to naopak hneď na ráno s jedlo preženieme, veľakrát ovplyvní nielen náš fyzický stav, ale príjem ďalších jedál počas dňa.
Ja mám takú teóriu, že pokiaľ svoj metabolizmus nenaštartujete doobeda, už ho nenaštartujete vôbec. To spôsobí, že vám trávenie jednoducho nebude fungovať tak, ako by malo. Naše telo v noci pracuje v akomsi úspornom režime – stále sa nám tvoria enzýmy a hormóny a všetko to, čo sa nám tvorí aj počas dňa, akurát je tvorba stlmená, pretože nejeme, nevykonávame žiadnu fyzickú aktivitu, nie sme akútne v žiadnom strese a pod. Aj zásoby energie sú po spokojne prespatej noci prirodzene znížené. Svoje telo ráno opäť preberiete nielen tým, že sa začnete hýbať ale aj tým, že sa najete. Príjem jedla spôsobí zvýšenú produkciu hormónov, ktoré sú na príjem jedla viazané (jeden zo základných je napr. aj inzulín), a tie naštartujú metabolizmus, zahája správne trávenie a spustia produkciu energie pre to, aby ste vôbec zvládli vyjsť po schodoch do práce. Kto sa dopoludnia normálne nenaje, ten sa zvyšok dňa väčšinou len tak pľantá, snaží sa nedostatok energie vykompenzovať náhodnými atakmi bufetov a chladničiek. V podstate svoje telo nikdy neprebudí a napriek tomu od neho chce akýsi výkon. Toto je veľmi všeobecné, ale v podstate na faktoch založené vysvetlenie toho, prečo je ranné/dopoludňajšie jedlo skutočne dôležité.
Chybu robíme až vtedy, keď si myslíme, že:
1.) Jediné správne raňajky sú “cereálie s mliekom”
Nič proti mlieku a nič proti obilným výrobkom, ale prosím vás. Táto teória to s vami nemyslí úplne zle, sacharidy na ráno náhodou dávajú oproti sacharidom pred spaním aj určitý zmysel, ale svoju úlohu si splnia aj iné potraviny. Cereálie s mliekom sú obrovský marketingový ťah, na ktorý naleteli najmä Amíci, pretože im v podstate konečne niekto povedal, že môžu jesť na raňajky sladkosti. My Slováci sme zasa viac chleboví, Chocapiky a Cini Minis sú pre nás pomerne drahá záležitosť, aby sme sa nimi mohli napchávať každé ráno.
Jednoduché sacharidy (cukry) sú pre nás ráno dôležité v podstate z toho istého dôvodu, prečo sú dôležité pred športovým výkonom. Pred športovým výkonom prechádzame z priemerného výdaja energie na nadpriemerný, ráno prechádzame z takmer žiadneho výdaja energie na priemerný. Každopádne existujú oveľa vhodnejšie zdroje cukrov, než sladké guličky do mlieka, napríklad už samotné mlieko, jogurt či ovocie.
2.) Chlieb na raňajky nie je vhodný
Súhlasím s tým, že napchávanie sa chlebom je jedna z najrozšírenejších a najzákladnejších dietetických chýb, ktoré v našej strave robíme. Chlieb nejeme len vtedy, keď si na neho potrebujeme niečo rozotrieť. Nie, už od rodičov si odnášame, že praženica sa musí jesť s chlebom a párky sa tiež musia jesť s chlebom (ako keby nestačilo, že do seba tískame párky), gulášová polievka sa ani inak než s chlebom jesť nedá…Pritom to nie je ani tak o tom, že by nám jedlo bez chleba ani neprešlo žalúdkom, ale skôr o zvyku. Takže hej, aj pri chudnutí veľakrát zaberá obmedzenie príjmu pečiva, ak ste ho dovtedy zvykli konzumovať vo väčšom množstve. Nemyslím si ale, že by bolo nutné vynechávať pečivo úplne, skôr by som ho presunula na dopoludňajšie hodiny. Prečo? Napríklad aj preto, lebo vaše telo má stále dostatok času vysporiadať sa s vyšším príjmom zložených sacharidov. Pečivo na raňajky rozhodne nie je žiadna nutričná katastrofa, naopak, považujem ho za dosť vďačný zdroj energie.
3.) Bez výdatných raňajok by sme nemali vytiahnuť ani päty z domu
Sú ľudia (a myslím, že ich nie je málo – sama medzi nich patrím), ktorí do seba ráno nič nedostanú. Nestresovala by som sa kvôli tomu ani omylom, robím to väčšinou tak, že akonáhle je to aspoň trochu možné, dám si niečo malé (napr. jogurt, domácu výživu, pohár mlieka, pohár pomarančovej šťavy), čo mi rýchlejšie pomôže k prebudeniu žalúdka a k tomu, aby som dostala pocit hladu. Zároveň ma to dostane z bodu A do bodu B bez toho, aby som na pol ceste odpadla. Veľa ľudí máva menšiu traumu z toho, že sa ráno nezvládne učebnicovo naraňajkovať a ono je to celé také demotivujúce, že väčšinou už ani nepomyslíte na to, že si stále môžete dať “správne” a výdatné raňajky neskôr. V podstate si takto prehodíte raňajky s desiatou. Ja sa snažím o to, aby som sa stihla normálne najesť ešte v dopoludňajších hodinách a neskončila tak, že na obed prehltnem ešte aj vidličku. Inak to, kedy sa najem a koľko toho doobeda zjem už tak prísne neriešim, keďže sa mi do týchto záležitostí väčšinou pripletie…viete…život a tak.
Čo si teda z dnešného príspevku môžete odniesť?
- Význam výdatných raňajok, ako ich poväčšine poznáme z časopisov – plné cereálnych výrobkov a mliečka a čo najskôr po prebudení, kým sa ešte vôbec môžu označovať za raňajky – je trochu preceňovaný, a to vyhovuje hlavne niektorým potravinárskym firmám, čo si budeme čo nahovárať.
- Preceňovaný však nie je význam dopoludňajšieho jedla – to by sa nemalo vynechávať alebo odflakovať, dôležité je aj jeho zloženie. Všeobecne by sacharidy mali dostávať viac priestoru práve v prvej polovici dňa, obrovský význam tu však majú aj kvalitné bielkoviny.
- A na záver: Nie je nič divné na tom, že sa ráno nestíhate naraňajkovať. Gratulujem tomu, komu to nerobí absolútne žiaden problém. Nevadí, ak si pred odchodom z domu maximálne stihnete vziať zo stola banán. Skúste si ale neskôr počas dopoludnia predsa len nájsť čas a doplniť energiu, prípadne si ju dopĺňať postupne, vaše telo sa vám za to večer určite poďakuje :)
dobré typy….veľa ľudí aj v mojom si okolí naozaj myslí, že chlieb alebo cereálie sú jediná možnosť na raňajky :) a páči sa mi tvoje odhodlanie dotiahnuť všetko do konca, držím palce :)