Dá sa schudnúť z chleba?

Už ste niekedy chutnali chlieb NOPAL? Ono to síce znie ako ten himalajský štát s jedným zameneným písmenom, ale v skutočnosti je nopal druh kaktusu – opuncie, ktorú využívali ešte starovekí Mayovia (to som si teraz prečítala na internete). Takže Južná Amerika, nie Ázia.

DSCN8171saturn

Opuncia je vlastne druh vlákniny, ktorá pracuje na princípe adsorpcie a absorpcie – zjednodušene povedané, viaže (adsorbuje) na seba tuky a zabraňuje tak ich vstrebávaniu (absorpcii) do tela. Údajne tak môže prispievať k znižovaniu hmotnosti. Tento mechanizmus sa snažila potvrdiť napríklad jedna pomerne nová štúdia z roku 2014, ktorá  skúmala vylučovanie tukov v stolici ľudí, ktorí opunciu užívali v tabletách. Výsledok bol taký, že ľudia užívajúci tablety z opuncie vylučovali stolicou viac tuku (takže akoby sa ho tým pádom menej vstrebalo do tela a viac vylúčilo). Problém je, že tých ľudí bolo 20 a neskúmala sa počiatočná a konečná hmotnosť ani percento telesného tuku. Na základe tak malej a úzkej štúdie sa ťažko môžu vyvodzovať nejaké platné závery, ale určite je to prinajmenšom zaujímavý výsledok.

Ešte v roku 2013 sa ale uskutočnila podstatne väčšia štúdia s počtom 125 obéznych ľudí a ľudí trpiacich nadváhou. Všetkým týmto ľuďom bola nariadená fyzická aktivita a upravený stravovací režim, ale len určitá skupina navyše užívala vlákninu z opuncie (zvyšok užíval placebo – teda látku v rovnakej forme ale bez akéhokoľvek účinku). Výsledky hovoria v prospech tejto vlákniny. Za 12 týždňov zhodila skupina užívajúca opunciu v priemere 3.8 kg a skupina na placebe 1.4kg.

Purple prickly pear cactus in bloom, Arizona. plc-2aJa viem, ja viem, otravujem vás tu s nejakými štúdiami, ale teraz sa dostávame k tomu, čo som vám chcela povedať. “Vedci zistili…” a “Štúdia potvrdila…” sú frázy, ktoré v tých všelijakých článkoch neznamenajú vôbec nič, pokiaľ nie sú trochu presnejšie interpretované. Všeobecne skôr oceňujeme stručnosť článkov, pretože sa nám nechce vŕtať v tom, prečo je niečo tak ako je a či je to skutočne tak, ako píšu. Pasívne prijmeme nejakú informáciu, lebo niet čas a niet motivácie zapochybovať a overiť si pravdivosť. Ale ak sa o niečo skutočne zaujímate, nikdy nie je na škodu zistiť si o tom niečo viac.

Vráťme sa k NOPALU. To, že som si preštudovala zopár zahraničných štúdií zo mňa ešte nerobí odborníčku na opunciu, ale povedzme, že ma to celkom pozitívne naladilo a teraz už viem, že tie vyhlásenia majú svoje opodstatnenie a možno má opuncia naozaj svoje miesto v redukčnej diéte. No ale včera sa mi do rúk dostali 2 letáky k chlebu Nopal a teda….uf. V tej chvíli som trochu stratila rešpekt k firme, ktorá ho vyrába. Prečo? Pretože podľa mňa majú v rukách zložením naozaj výnimočný chlieb, ktorý propagujú ZBYTOČNE zavádzajúco.

Prečítajte si najprv ich vyhlásenia ohľadom zloženia prášku z opuncie, z ktorého sa chlieb vyrába (nie ohľadom zloženia samotného chleba):

  • obsahuje viac ako 45% vlákniny (s probiotickou funkciou) – super, beriem
  • obsahuje 17 z 21 aminokyselín – toto je tiež fajn, ale mohli by špecifikovať, koľko obsahuje esenciálnych aminokyselín. Lebo celé spektrum určite nie
  • obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, C – ale koľko? a koľko ich obsahuje hotový chlieb, ktorý sa pripravuje PEČENÍM pri vysokých teplotách?
  • obsahuje minerálne látky – predovšetkým vápnik, horčík, draslík a železo – opäť platí to, čo pri vitamínoch, akurát že tu dali aspoň to slovko “predovšetkým”, čo aspoň naznačuje, že tieto min.l. sú v prášku vo väčšom množstve
  • obsahuje pektíny – chránia pred pôsobením voľných radikálov (zníženie náchylnosti k civilizačným chorobám a prevencia proti rakovine) – pektíny majú skôr iné hlavné funkcie, ale budiš

Ďalej v popise nasledujú zdravotné tvrdenia ohľadom NOPÁLU, čo sú vlastne zdravotné účinky rozpustnej vlákniny a vitamínov: znižuje vstrebávanie cukru, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje trávenie, chráni hrubé črevo, priaznivo pôsobí na nervový systém, znižuje chuť do jedla, pôsobí ako antioxidant a ešte menšia hra na city: je vhodný pre vývoj detí.

Všetko to, čo tu bolo doposiaľ napísané, je vlastne pravda, aj keď trochu prikreslená a nafúknutá. Ale je to reklama a ak ich chlieb naozaj obsahuje vysoké množstvo vlákniny a má značne vysoký obsah vitamínov skupiny B (taký, že sa tam čo to udrží aj po upečení), tak si firma môže dovoliť napísať všetky tieto vyhlásenia. No ale všetko dobro, čo tento chlieb môže priniesť do našej stravy je doslova udupané jednou neférovou amatérskou vetou, ktorá výrazne znižuje dôveryhodnosť celej reklamy:

“Pri konzumácii 2 až 3 krajcov tohto diétneho chleba denne dôjde k postupnému uvoľňovaniu usadenín v črevách, následne k redukcii váhy, skončia sa ťažkosti so zápchou a hnačkou, všetko sa stabilizuje do normálu.”

Fúha, dosť odvaha toto napísať…Aj keby som sa povzniesla nad to uvoľňovanie usadenín v črevách tak by som sa asi len ťažko povznášala nad vyhláseniami, že vám stačí tlačiť do hlavy 3 krajce chleba denne aby ste schudli.

A viete čo? Pritom sa to celé dá sformulovať aj oveľa vhodnejšie a neprídete ani o žiadnu z podstatných a hlavne relevantných informácií.

Napríklad:

“Nakoľko je tento druh chleba nezvyčajne bohatý na vlákninu, odporúča sa ho konzumovať namiesto klasického bieleho chleba. Zvýšená konzumácia vlákniny pomáha pri redukčných režimoch (pomáha znižovať telesnú hmotnosť), je veľmi žiaduca u ľudí trpiacich tráviacimi ťažkosťami ako sú zápchy či hnačky a pomáha diabetikom udržiavať si zdravú hladinu krvného cukru. Chlieb NOPAL nie je doplnok stravy, pre čo najlepší výsledok je potrebné konzumovať ho v súlade so zásadami správnej výživy a vhodnou pohybovou aktivitou.”

Vidíte, pritom ten chlieb chutil úplne super a vlákniny predsa nikdy nie je dosť. Podľa mňa je skvelé, že môžeme bežný konzumný chlieb nahradiť takouto vymoženosťou a že sa nám výber pekárenských výrobkov opäť o čosi rozšíril v prospech zdravších alternatív k pečivu z bielej múky. Tak načo si to kaziť podobnými vyhláseniami? Chlieb nie je ani nikdy nebude tabletka na chudnutie, ale to ešte neznamená, že si nemôžete vybrať, čo do svojho redukčného jedálnička vpustíte a čo nie.

nopal2

Chlieb Nopal je zatiaľ možné dostať len v niektorých vybraných predajniach potravín, ak ho chcete vyskúšať, treba sa dopýtať.

____________________________________________________________________

Máte aj vy nejaké skúsenosti s chlebom Nopál alebo s opunciou? Napíšte mi o tom do komentára a pomôžte mi tak zvýšiť informačnú hodnotu tohto článku :)

Advertisement

15 thoughts on “Dá sa schudnúť z chleba?

  1. Včera som si jeden nopalovy chlebík kúpila.Mam z neho dobrý pocit.Ma výbornú chuť, keď ho porovnám s tými rôznymi balenymi farbenymi chlebami tak aj cena je prijateľná.Keby aj nemal zázračné účinky , mám z neho dobrý dojem.Dufam, že sa na našom trhu udržì Gabika Ga

  2. Dobrý den, bezvadné stránky! Chtěla bych se jen zeptat: už delší dobu plavu kolem otázky vlákniny. Píšete, že “té není nikdy dost” – já se ale na několika místech dočetla, že si mám příjem vlákniny hlídat, abych jí nepřijímala příliš mnoho (nevím, co je to příliš mnoho, asi se to u každého různí..?), protože by to pak prý zabraňovalo vstřebávání některých živin… Tak sama nevím. Jak se k tomu stavíte vy? Díky! Šárka

    • Dobrý deň, taký ten výraz “vlákniny nikdy nie je dosť” má asi korene v tom, že v strave bežne sa stravujúceho človeka sa v priemere nachádza skôr nedostatok ako nadbytok vlákniny. Niekedy nestačí ani tých odporúčaných 5 porcií ovocia a zeleniny na naplnenie odporúčanej dávky, ktorá sa pohybuje okolo 25g/deň u dospelého človeka a je potrebné ešte zaraďovať celozrnné výrobky v dostatočnom množstve. Ale samozrejme vláknina v nadmernom množstve môže takisto aj škodiť. Môže sa to prehnať, ak človek užíva vlákninu aj vo forme doplnku stravy. Niekedy sa pozorujú problémy s vyprázdňovaním, na vznik nejakých nutričných deficitov kvôli ovplyvneniu vstrebávania je potrebný skôr dlhodobý nadmerný príjem vlákniny, čo je skôr ojedinelé, lebo človek podľa mňa najprv spozoruje črevný dyskomfort. A pozor by si mali dávať aj pacienti s črevnými problémami, u niektorých je vláknina úplne kotraindikovaná (napr. na prevenciu divertikulózy sa vláknina odporúča ale po jej vzniku sa už musí obmedzovať).

      • Aha, děkuju! Já jsem si sama jednou jen tak ze srandy zapisovala svůj běžný jídelníček, abych si spočítala vlákninu a vyšlo mi 35g, což je teda víc, ale nevím, jestli to nějak vadí. A taky bych ani asi nevěděla, jak to “zkrouhnout”, protože jsem zvyklá jíst zeleninu skoro ke všemu, plus celozrnné výrobky a aspoň jednou denně vesnou kaši… Takže bez jakýchkoli doplňků, jen čistě moje klasická strava. Ale pokud píšete, že se nemusím obávat, tak nebudu:-). Mějte se bezva a pište, je to strašně fajn čtení! Š.

    • Môžem sa opýtať, ako cca chlieb vyzeral? Bol balený alebo čerstvý pečený v Kauflande? Sťažila som sa ho nájsť, no bezúspešne :(

  3. prosím vás,obsahuje ten chlieb aj lepok,kupila som s tým nadpisom nopal a predavač mi povedal,že je bez lepku a droždia,lenže tam to napísané nebolo,tak sa obávam

    • Tento chlieb nie je obvykle bezlepkový, takže ak tam nemá vyslovene uvedené, že neobsahuje lepok, tak nie je vhodný pre bezlepkovú diétu.

  4. Chlieb nopal jem asi dva tyzdne. Schudol som 4 kg. Je velmi chutny. Neobsahuje lepok. Odporucam..

  5. Chlieb konzumujem asi týždeň. Rozdiel je v tom, že je chuťovo vynikajúci a zo subjektívneho hľadiska môžem potvrdiť: jem o niečo menej a nemám veľkú chuť na sladké (viem sa “zabrzdiť” pred jeho jedením, čo som pred tým nezvládala). Mám aj úbytok na váhe, ale to môže byť aj celkovou zmenou stravovania a väčším množstvom pohybu.

    • Chlieb jem 2 týždne, je chutny,nemám pocit plnosti, ale častejšie vetre po konzumácii ako aj vyprazdnovanie,nie hnačky.
      Úbytok 2 kg, uvidíme ako to bude ďalej.Katarína

  6. Dobrý deň,
    dnes ráno som bola u nás v obchode a bol tam pán z firmy, ktorý ponúkal nopalový chlieb. Ochutnala som, vypočula som si jeho prednášku, zobrala leták, kúpila tri nopalové rožky (keďže som sama a s chlebom by som mala problém). Na nete som hľadala nejaké informácie o zložení nopalových výrobkov, ale nič som nenašla. Iba niekoľko nezodpovedaných dotazov na zloženie chleba. Naozaj by ma zaujímalo, koľko nopalovej múky obsahuje tento chlieb. Jedna vec je príjemná chuť chleba, druhá vec reklama, ktorá sa opiera o zdravotné benefity. Nejde náhodou o klamlivú reklamu?
    Mary

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s