NUTRIHOLIČKA V KUCHYNI: Pikantné cuketové rezance s kuracím mäsom

V tom radostnom ošiali z presťahovania sa a osamostatnenia sa človek aj zabudne, že si odteraz bude musieť variť sám. 100 bodov pre Chrabromil, ak dokážete prehovoriť frajera a Ohnivý pohár, ak si nájdete takého, ktorý varí rád.

Zatiaľ nás to ešte ale baví obidvoch a úplne najviac nás baví hľadať si recepty po internete a v kuchárskych knihách a potom ich skúšať pripravovať doma. Aby ste si nemysleli, že si to vymýšľam sama z dlhej chvíle. Tak sme sa dostali aj k receptu na Pikantné cukinové rezance s kuracím mäsom, ktorý vyzerá presne ako niečo, čo by som odporúčala redukujúcim klientom na večeru. Základ je totiž zelenina a bielkovina a celé to obsahuje minimum sacharidov a vlastne aj tuku. Ľudia a keby ste vedeli, ako fantasticky to chutí…

ingrediencie amatorka2

Na 2 porcie sme potrebovali:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 250g kuracích pŕs
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 3 PL sezamových semienok (nešetrili sme a dobre sme urobili)
  • Nízkotučný biely jogurt s vysokým obsahom bielkovín (1 a pol kelímka)
  • olivový olej
  • chilli
  • čierne korenie
  • soľ

Ťažko povedať, do čoho sme sa pustili ako prvé, ta nejako sme si rozdelili prácu, chlap sa staral o mäso, ja hlavne o jogurtový dressing :D Ostatok asi spolu.

1. Cuketu sme ošúpali a škrabkou na zemiaky narezali na dlhé rezance. Ku koncu je to trochu babračka, takže sa potešíte aj z krátkych rezančekov.

cukina amatroka

2. Sezam opečieme na panvici nasucho a dohneda. Pokiaľ necítite, ako to fantasticky vonia, tak to nemáte hotové. Tento krok vám rozhodne neodporúčam vynechať, aj keď sa to nemusí zdať, sezam je nosič chute v tomto recepte a bez neho to nebude ono.

sezam buttercream 2

3. Medzitým atraktívna šéfkuchárka č. 2 pripraví jogurtový dressing. Zmiešame dokopy jogurt, prelisovaný cesnak, chilli, čierne korenie a soľ (inak dressing je len ten vnútorný kruh, všetko ostatné je odraz od misky a optický klam :D). Použila som jogurt Milko, o ktorom som vám písala minule a ktorý je podľa mňa na varenie ako stvorený. Jogurtový dressing má v jedle úplne inú chuť ako majonézový – trochu kyslú, trochu pikantnú, trochu cesnakovú ale hlavne ľahkú a sviežu.

jogurt amatorka

4. A na rade je mäso. Kuracie prsia si nakrájame na rezance a opečieme na troche olivového oleja. Určite sme nepoužili toľko, ako je zobrazené a úvodnom obrázku s ingredienciami. To bolo len pre efekt, sľubujem :D Po mäse si na panvici opečieme cuketu. Rada by som vám touto cestou vzala všetky ilúzie o tom, že sa cukina reálne opečie a bude krehká, nebodaj ešte chrumkavá. Zmäkne, pustí trochu šťavu a podusí sa, ale chuťovo bude mňam mňam.

na panvici

5. Tento bod bol môj najobľúbenejší, lebo sme to úplne neelegantne všetko zmixovali dohromady – mäso, cuketu, dressing a ako sa ten jogurt “oteplil” tak z neho začala ísť taká brutálne dobrá vôňa, že som zo seba skoro vyslintala všetky tekutiny, kým som si sadla za stôl. Ja viem, že teplý jogurt neznie veľmi chutne, ale v tejto kombinácii chutil úplne fantasticky. No a samozrejme nemôžem zabudnúť na zlatý klinec programu, posypanie sezamom. Dielo je dokonané a ja prajem dobrú chuť.

hotovo hardlomo
Komu sa páčia naše retro taniere? :D Zariaďujeme sa postupne, taniere prídu na rad až neskôr…

Záver: Vizuálne jedlo síce vyzeralo trochu menej atraktívne, než som spočiatku očakávala, ale netvrdím, že to nie je mojou vinou :D Každopádne chuťovo táto ľahká večera nemá medzi inými ľahkými večerami konkurenciu. Veľakrát sa stáva, že ak si človek v jedle veľa odopiera (napr. redukuje množstvo tuku) tak nejako nedopatrením skončí u chuťovo nevýrazného a fádneho pokrmu. V tomto prípade dodáva opražený sezam jedlu výraznú a výnimočnú chuť, ktorá je ešte zvýraznená zdravým cesnakom. Nezabúdajme, že jedlo je jemne pikantné a vďaka vodnatej cukete osviežujúce, čo mi pripomína, že v lete si niečo také vychutnám dvojnásobne. Bielkoviny si doplníte vo forme kuracieho mäsa a jogurtu.

Reklamy

3 thoughts on “NUTRIHOLIČKA V KUCHYNI: Pikantné cuketové rezance s kuracím mäsom

  1. Pohlreicha na vas… to nemozete naaranzovat hniezdo z cukety do stredu, polozit navrch maso, a jemne preliat dresingom? Potom ci kazdy moze doliat kolko chce….

    Este by som odporucal opiect maso v celku a nakrajat na pol cm platky pred podavanim, trva to sice trochu dlhsie ale chuti to uplne inak (opecene po povrchu ale extra stavnate dnu) a vyzera tiez lepsie.

    Takto vyzera inak vyborne jedlo ako nieco co vam prinesu v nemocnici po operacii ;)

    • ďakujem za trefnú poznámku. priznám sa, že si jedlo doma nearanžujem a konkrétne v tomto prípade je veľký rozdiel v chuti, ak si cuketové rezance ešte za horúca zmiešam s dresingom a chvíľu nechám postáť. U mňa má vždy prednosť chuť pred vzhľadom :) Je pravda, že pri fotení jedla sa to dalo určite usporiadať estetickejšie, nehádam sa. Možno práve preto nemám vo zvyku pravidelne si fotiť raňajky, obedy a neviem čo ešte – lebo to neviem a nemám s tým trpezlivosť. Dúfam, že si aj tak na blogu nájdete nejakú inú pridanú hodnotu, prípadne keď mi Pohlreich zaklope na dvere, tak budem vedieť, ktorá bije ;)

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s