Volské oko so slaninkou je IN

paleo dietaBola by vám sympatická diéta, v ktorej si môžete dovoliť jesť veľa mäsa a nemusíte si príliš kontrolovať tuky? Myslím, že teraz zasvietili očká hlavne pánom, ale vlastne nie, nejdem vám prezradiť žiadnu tajnú diétu, o ktorej nikdy nikto nepočul, práve naopak, PALEO patrí v poslednej dobe medzi tie najrozšírenejšie alternatívne formy stravovania. Je to vlastne také logické vyústenie toho, že sa na sacharidy začalo ukazovať prstom ako na hlavného vinníka vzniku obezity a civilizačných ochorení. Takže prirodzene, preč s nimi.

Verím tomu, že ak si chcete prečítať, prečo by ste mali prejsť na paleo, nájdete si v kníhkupectve, v knižnici a na internete dostatok zdrojov do neba vynášajúcich jeho pozitíva. V tomto článku by som sa preto na paleo rada pozrela trochu kritickejšie. Tak si z toho môžete sami odniesť čo potrebujete a rozhodnúť sa čo najracionálnejšie.

Čo je teda to paleo?

Je to štýl stravovania, ktorý sa vo svojej filozofii obhliada dozadu, až do ďalekého paleolitu, kedy sa naši predkovia živili tým, čom im príroda nadelila. Nepoznali žiadne priemyselne spracované potraviny, nevedeli si ešte nič vypestovať a tým pádom netušili, čo je to múka, ryža, či strukoviny. Bolo to dávno predtým, než sa zdomestikovalo prvé zviera a ak sa aj niekto pokúšal podojiť nejakú divú zver, tak asi nežil, aby o tom rozprával. Moderné paleo vychádza z toho, že ak tieto potraviny k prežitiu nepotrebovali naši predkovia, nepotrebujeme ich ani my. Ale…naozaj nie?

Poviem vám pravdu, mne sa už defaultne protivia všetky výživové smery, ktoré mi diktujú čo jesť môžem a čo jesť nemôžem, najmä ak sa mi montujú do základných potravinových skupín. Konkrétne paleo má tieto “očarujúce” pravidlá:

Jedzte:

  • všetky druhy zeleniny (tí prísnejší vám ešte povedia, aby ste to ale nepreháňali s paradajkami a paprikami)
  • všetky druhy mäsa (skôr sa ale rieši ich pôvod, k čomu sa dostanem neskôr)
  • ryby
  • mäsové výrobky (domáce alebo s bio kvalitou – šunka, saláma, slanina, klobása, masť, škvarky, tlačenka)
  • tuky (fantázii sa tu medze skutočne až tak nekladú, aj keď rôzne zdroje uvádzajú rôzne preferované druhy)
  • ovocie (ako okrajovo preferovaná potravinová skupina a v podstate jediný normálny zdroj sacharidov)
  • orechy a semienka (ale nie veľa)
  • vajce (aj keď toto mi príde trochu freestyle – nemyslím si, že to bola v paleolite nejako zvlášť rozšírená potravina)

Nejedzte:

  • akékoľvek výrobky z múky a iných obilnín
  • strukoviny
  • mliečne výrobky
  • zemiaky
  • rafinovaný cukor
  • potraviny obsahujúce moderné prídavné látky, veľa soli
  • niektoré zdroje sem ešte radia rastlinné tuky s vysokým obsahom omega-6 mastných kyselín (hlavne slnečnicový olej)

 paleo

Ešte než sa vyzúrim na niektorých perlách z paleo príučiek, zhrniem to, čo mi je na tomto stravovaní celkom sympatické.

1. Prinúti vás konzumovať veľa zeleniny

Vo svojej podstate netvorí základnú zložku paleo stravy mäso a živočíšne výrobky, ale zelenina. Paleodiéta vás naučí dávať si ku každému jedlu veľkú porciu rôznych druhov zeleniny. Podporuje vás zároveň v tom, aby boli čo najčerstvejšie a najmenej spracované.

2. Začnete sa viac zaujímať o to, odkiaľ vaše potraviny pochádzajú

Zdôrazňuje sa tu, že nie je jedno, kde si suroviny zoženiete a že je lepšie zadovážiť si potraviny z lokálneho ekologického poľnohospodárstva a chovu, prípadne si ich čo najviac vyprodukovať doma. Jednoducho treba pozerať nielen na zloženie potravín, ale aj na ich pôvod.

3. Nabáda vás k zvýšenej konzumácie rýb a iných zdrojov omega-3 mastných kyselín

4. Načrtáva problém neprimerane vysokej konzumácie sacharidov

Škoda len, že riešenia tohto problému sú postavené úplne na hlavu…

Ako to vidím ja?

Bez zbytočného naťahovania: Sacharidy nespôsobujú obezitu. A nespôsobujú ju ani tuky. A ani bielkoviny, ale to ste asi vedeli…

Obezitu spôsobuje nepomer medzi prijatou energiou a energiou, ktorú počas dňa vydáme.

Ak je prijatá energia dlhodobo vyššia než náš energetický výdaj, je to prúser. Z toho potom plynie aj mýtus, že zo sacharidov tučnieme – máme vo zvyku konzumovať ich veľa a tým pádom ľahko prekročíme náš denný energetický limit. Naša strava je plná výrobkov z bielej múky a nevhodne spracovaných sacharidových príloh (chlieb na raňajky + na obed mäso s ryžou a hranolkami + chlieb na olovrant a chlieb na večeru). To však neznamená, že sacharidy v našej strave neplnia žiadnu funkciu, ako to hlása paleodiéta. Vhodne zvolené a naplánované porcie sacharidov v adekvátnom množstve nám dodajú potrebnú energiu, zaženú hlad, pomôžu udržať stabilnú hladinu krvného cukru a v neposlednom rade sú aj zdrojom vlákniny, ktorej je v našej strave prirodzene málo.

A čo ďalšie paleo perly?

“Tuky môžeme konzumovať úplne neobmedzene, naše telo nám samo signalizuje, kedy máme dosť.”

Keby sme tieto signály dokázali všetci úspešne rozpoznávať a rešpektovať, tak by sme asi že nemali v prvom rade problémy s nadváhou. Skutočne sa chcete spoliehať iba na to, že “vaše telo vám nedovolí jesť viac tukov, ako potrebujete”? Tak potom veľa šťastia…

“Tuky sú úplne neškodné, škodia nám jedine vtedy, ak ich kombinujeme so sacharidmi”

Chcete vedieť, ako je to “vedecky” vysvetlené? Tuky sa v tele neukladajú, pokiaľ si sacharidmi nevyprovokujeme vyliatie inzulínu, ktorý ukladanie tukov podporuje. Človek, čo toto napíše bez mihnutia oka, v živote nečítal žiadnu serióznu literatúru o ľudskom metabolizme….do konca. Nie preto, lebo to tvrdenie je úplne mylné, ale preto, lebo ak by ste váš metabolizmus trochu podrobnejšie študovali, zistili by ste, že procesy, ktoré v našom tele prebiehajú, sú tak komplikované a ovplyvniteľné toľkými rôznymi inými procesmi, že si z toho jednoducho nemôže vytiahnuť jednu vetu a založiť na nej celý stravovací systém.

Po prvé, sekréciu inzulínu nevyvolávajú iba sacharidy, ale aj tuky (mastné kyseliny), aminokyseliny, ketolátky (tvoria sa, ak prijímate extrémne malé množstvo sacharidov – ha!), hormóny (rastový hormón, glukagón, sekretín, cholecystokinín, gastrín, adrenalín, noradrenalín, neuropeptid Y…), produkuje sa tiež pôsobením nervových vplyvov a užívaním určitých druhov liekov. Po druhé, čo asi tak v našom tele robia haldy tukov bez prítomnosti sacharidov? Len tak si plachtia vo vzduchoprázdne? Časť sa spotrebuje a vyprodukuje sa z nich energia a čo zvyšok? Či stále ostávate pri teórii, že vaše telo presne vie, koľko tukov potrebuje a viac vám ich nedovolí skonzumovať?

“Konzumácia väčšieho množstva sacharidov vedie k častému vylučovaniu inzulínu a tým pádom k častým výkyvom hladiny krvného cukru, čo je pre naše telo stresujúce.”

Viete, čo je pre naše telo ešte viac stresujúce? Hladovka. Režim prísneho dlhodobého obmedzovania sacharidov svojim spôsobom imituje hladovanie a začnú sa diať procesy, ktoré sa v tele dejú počas hladovania: Vyčerpajú sa glykogénové zásoby a telo musí hľadať energiu niekde inde. Áno, začne si ju brať z tukov, teda dochádza k lipolýze (rozkladaniu tukového tkaniva) ale to nie je všetko. Nášmu telu síce v strave nedodávame cukry, ale dôkazom toho, že ich potrebujeme, je aj fakt, že si ich náš organizmus začne sám vyrábať. Tento proces sa nazýva glukoneogenéza a v preklade do ľudskej reči to znamená “vyrábanie glukózy z nesacharidových zdrojov”. Jeden z hlavných nesacharidových zdrojov je aj aminokyselina ALANÍN ako aj ďalšie aminokyseliny. Čo sa vám tým snažím povedať? Aby ste mohli z aminokyselín vyrábať glukózu, musia sa najprv bielkoviny na tieto aminokyseliny rozložiť. Vo fáze odopierania sacharidov teda okrem tukov prichádzate aj o bielkoviny. Toto predsa nemôže byť zdravé chudnutie. 

Neuveríte, ale telo zdravého človeka si dokáže s pravidelným prísunom primeraného množstva sacharidov jednoducho poradiť. Žiadne “výkyvy hladiny krvného cukru” nebudete mať, pokiaľ neexperimentujete s divokými diétami a počas dňa nevystriedate fázy dlhšieho hladovania (najmä ráno) s fázami prejedania sa (najmä večer). Okrem toho, ak prestanete konzumovať sacharidy, tak to neznamená, že sa zázračne vyhnete “metabolickému stresu”. Tie hormonálne výkyvy sú tu podľa mňa ešte väčšie a nebezpečnejšie. Prečo vlastne počúvate ľudí, ktorí vás nenaučia správne konzumovať sacharidy a radšej vám ich rovno zakážu?

“Keď prestanete jesť sacharidy, telo si začne brať energiu z vašich tukových zásob a dôjde k ich redukcii”

A prečo by to robilo, keď mu budete dodávať kilá tuku vo svojej strave?

“Nadmerné množstvo glukózy sa “lepí” na bielkoviny, ktoré sa znehodnocujú a zachytávajú sa na stenách ciev. Z glukózy vznikajú aj LDL tuky (lipoproteíny), ktoré sa tiež zachytávajú a upchávajú cievy. Tieto mechanizmy vedú k vzniku aterosklerózy a infarktu.”

Jasné, zákerná glukóza, ktorá sa premieňa na tuky. Poďme radšej konzumovať….tuky.

 ha

Aby som to zhrnula, každý negatívny vplyv sacharidov na naše zdravie sa dá eliminovať tým, že ich nebudete konzumovať príliš veľa, že si budete vyberať potraviny s vyšším obsahom vlákniny (a možno by stálo zato všímať si trochu aj ich glykemický index) a dáte si pozor na vysoký príjem jednoduchých sacharidov – cukrov. Aj keby som teoreticky uznala, že sa nám nič hrozné nestane, ak sacharidy obmedzíme na minimum (čo neuznávam), tak stále tu ostáva fakt, že sa nezaobídeme bez určitého množstva energie. Ak energiu nezískame zo sacharidov, musíme ju získať z niečoho iného – v tomto prípade si to kompenzujeme vysokým príjmom tukov. Extrémne vysoký príjem tukov so sebou nesie veľa zdravotných rizík a žiadne šialené teórie zástancov paleodiéty ma nepresvedčia o opaku. Nasýtené mastné kyseliny (obsiahnuté najmä v živočíšnych tukoch) zvyšujú riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Vysoký obsah cholesterolu v živočíšnych potravinách prispieva k vzniku ochorení ciev, srdca aj mozgu (mozgová mŕtvica). A mohla by som pokračovať. Tvrdenie, že tieto ochorenia primárne spôsobuje vysoký príjem sacharidov je príšerne krátkozraké a ignorantské.

Paleodiéta vo svojej podstate nesie veľmi pekný odkaz. Vyzýva nás, aby sme zanechali novodobé stravovacie zlozvyky a vrátili sa späť do prírody. Prečo si vlastne z každého alternatívneho výživového smeru nevziať to pekné a radšej zanechať všetky extrémne pokusy na našom zdraví? Vedecké výskumy, ktoré podporujú paleo stravovanie, nie sú postačujúce. Nie sú postačujúce preto, pretože sa na náš metabolizmus a na naše zdravie pozerajú len z jednej strany a tú druhú účelovo ignorujú. Toť môj názor.

Ak sa chcete k tejto téme vyjadriť, budem rada, ak mi zanecháte komentár pod článkom :) Zaujímali by ma aj názory tých, ktorí paleo praktizujú, prípadne tento výživový smer kombinujú s inými alternatívnymi spôsobmi stravovania.

Nutrihlicka podpis

Reklamy

6 thoughts on “Volské oko so slaninkou je IN

  1. Ja sa stravujem podľa paleo princípov viac ako1,5 roka, predtým som sa stravovala klasická zdravá strava, ako je to bežné prezentované. Stravovala som sa aj 2 roky podľa princípov delenej stravy…. Za mňa osobne jednoznačne PALEO

    • Dobrý deň, zdroje sú prevažne moje vedomosti. Síce som si článok znovu iba prebehla, ale nemám pocit, že by som v ňom citovala konkrétne štúdie. Citácie o paleo diéte sú prevažne z kníh, ktoré mám doma alebo som mala požičané z knižnice – konkrétne Moderné paleo (Určíková, Karpaty) a Paleo diéta (Robb Wolf). Prevažne to ale bola tá prvá kniha. Ak by Vás zaujímalo, odkiaľ mám nejaké konkrétne vyhlásenie z článku, stačí mi ho sem napísať, ale asi vás budem môcť odkázať maximálne na moje vysokoškolské poznámky…

      • zaujimalo by nejake dalsie info ohladne extremneho prijmu tukov a s nim spojene zdravotne rizika .. dakujem

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s