NUTRIHOLIČKA V KUCHYNI: Zapekaná cuketa s tuniakom

Dnes som mala tak trochu krízu, pretože bolo na pláne dojedanie včerajšieho obeda, na ktorý nemal nikto z nás hneď dva dni po sebe chuť. Problém bol, že sme nemali v zálohe vymyslené žiadne iné jedlo, ingediencie v chladničke boli po víkende len také základné a v bruchu nám už začínal celkom dosť škvŕkať :D Ešte že sme sa asi hodinu pred tým vrátili od mojej mamy, ktorá nás nabalila zeleninou z našej záhrady, takže situácia nebola až taká vážna. Hneď na to som niekde v špajze (špajzou u nás nazývame takú rozheganú železnú poličku v kuchyni za dverami) našla plechovku tuniaka, takže som si v gúgli ako správny gúglič zadala “what to do with a can of tuna“, aby som sa nejako inšpirovala. A našla som jeden super zaujímavý zdravý chutný primitívny recept na zapekané cukety plnené tuniakom. Samozrejme z celého receptu som mala len tie cukety a tuniaka, takže som musela ťažko improvizovať, ale výsledok bol, pochválim sa, celkom úžasný a nakoniec som ešte aj celý recept zhodnotila ako zdravý, takže čo viac si človek môže priať :D

Fotodokumentácia síce existuje, ale ingrediencie som nenafotila, pretože si ich vymýšľala za pochodu. Tak pre ilustráciu poskytnem aspoň to, čo mám :)

Na 2 porcie budete potrebovať:

  • 2 cukety
  • zemiaky (koľko ste zvyknutí dávať si ako prílohu, ale ak redukujete, tak si zemiaky nemusíte dávať vôbec)
  • olivový olej
  • 1 väčšiu plechovku drveného tuniaka
  • 3 reďkovky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 paradajku
  • 50g naklíčenej fazule mungo (ale to len zato, že v Lidli je ázijský týždeň a mali sme to náhodou doma :D)
  • trochu tvrdého syru na posypanie (ja používam tučný čedar, ktorý má ale super výraznú chuť a netreba ho dávať veľa)
  • soľ, č. korenie

Postup:

Rúru som dala vyhriať, ale nepoviem vám na koľko stupňov, lebo neviem. My máme takú starú predpotopnú spaľovačku, ktorá má iba stupnicu od 1 do 8 kde 1 je teplota, pri ktorej nezohrejem ani mlieko a 8 je teplota, pri ktorej sa mi všetko zoškvarí. Dala som to cca na šestku.

Rozrezala som si cukety pozdĺžne na polovicu a vydlabala vnútro. Snažte sa nevydlabať všetko, aby vám tam aj niečo ostalo na zjedenie. Zemiaky som umyla, nešúpala, keďže to boli tie malé nové pindíky, ktoré vidíte na obrázku. Trochu som ich posolila a spolu s vydlabanou cuketou položila na pekáč, ktorý bol vystretý papierom na pečenie. Nastriekala som na nich trochu olivového oleja v spreji a dala piecť.

IMG_4799retroinstagram
Dobre, že už mám zvolenú svoju profesiu, lebo vykrajovačka cukiet zo mňa asi s najväčšou pravdepodobnosťou nebude…

Medzitým som si pripravila tuniakovú plnku. Zmiešala som tuniaka s fazuľkami mungo, tie boli od nálevu trochu kyslasté, takže mi nahradili citrón v pôvodnom recepte. Do zmesi som nakrájala paradajku, reďkovku a cibuľu a celé som to okorenila. Zemiaky by sa asi normálne mali piecť dlhšie ako cukety, ale nechala som v rúre všetko rovnako dlho, kým neboli zemiaky také skoro hotové, potom som ich vytiahla a cukety naplnila zmesou a posypala syrom. Znovu som dala piecť, kým sa zemiaky nedorazili a ku koncu som ešte odvážne zaradila stupeň 8, ale asi po minúte som rúru vypla, lebo mi to za tie stresy, či sa mi cuketa zospodu pripáli alebo nie, nestálo.

IMG_4803amatorka
V čase plnenia sú už cukety trochu predpečené. V podstate sa im nič hrozné nestane, ak sa budú piecť trochu dlhšie, ako by mali. Akurát vám možno zhoria, ak máte takú rúru, ako ja…

Energetická hodnota na 1 porciu: 220 kcal (bez zemiakov)

Toto jedlo je supersýte aj s menším množstvom zemiakov a myslím si, že sa dá úplne v pohode jesť aj bez prílohy, ak si strážite kalórie – najmä na večeru. Pôvodne som rozmýšľala, že k tomu urobím aj nejaký jogurtový dresing, ale nakoniec mi to tak chutilo, že som sa to bála dogabať niečím ďalším. Tuniakovú plnku si môžete dochutiť podľa vás, zeleninu môžete pridať takú, aká vás napadne.

Tesne po vytiahnutí z rúry. Na tanieri to už potom dlho nestálo...
Tesne po vytiahnutí z rúry. Na tanieri to už potom dlho nestálo…

Hotovo! Dobrú chuť! :)

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s