Čo namiesto bielej múky: (2. časť: RYŽA NATURAL)

Pokračovanie miniseriálu, kde vám predstavujem všelijaké alternatívy bielej pšeničnej múky, bielej ryže a ďalších často konzumovaných obilných výrobkov a sacharidových príloh. Jednoducho, aj keď si strážite líniu, tak sa sacharidom nie vždy vyhnete ( a ani to nie je potrebné), ale prečo si radšej nezvoliť niečo z tej najzdravšej elity? Minule som písala o amarante, dnes je to hnedá ryža, inak označovaná aj ako ryža natural. Enjoy!

ryza natural

Rozdiel medzi touto ryžou a klasickou bielou ryžou je podobný, ako rozdiel medzi bielou a celozrnnou múkou. Pri spracovaní hnedej ryže sa odstráni iba najvrchnejšia nejedlá “škrupina”, všetky ostatné obaly ostanú zachované a predstavujú pre nás zdroj vlákniny, vitamínov, minerálnych a ďalších látok (napr. s antioxidačnou aktivitou).

V podstate jedna väčšia porcia uvarenej hnedej ryže nám zabezpečí 88% odporúčanej dennej dávky mangánu. Na čo nám vlastne mangán je? Okrem iného nám pomáha s trávením tukov a dozerá na čo najlepšie využitie bielkovín prijímaných stravou. Hnedá ryža je tiež dobrým zdrojom antioxidantu selénu.

Ako sa dá využiť hnedá ryža v kuchyni? Vlastne presne tak isto, ako aj biela ryža. Tieto dva druhy je možné navzájom zameniť v akomkoľvek recepte a rozhodne vám to aj odporúčam :) Z hnedej ryže dokonca urobíte aj chutný mliečny puding (mliečnu ryžu) na sladko.

Asi jedinou (nie až tak podstatnou) nevýhodou oproti bielej ryži je dĺžka varenia. Natural ryža sa kvôli svojmu zloženiu musí variť trochu dlhšie ako biela ryža. Pre urýchlenie si ju môžete vopred namočiť a skrátiť tak dĺžku varenia o 10-20 minút – na cca pol hodiny, inak vám varenie môže trvať až 45-50 minút. Dosť záleží aj na druhu natural ryže – na trhu je viacero druhov s rôznou odporúčanou dĺžkou varenia na obale. Taktiež sa odporúča použiť trochu viac vody, ako bežne používate pri varení biele ryže.

natural

Tip: Ryžu NEMIEŠAJTE. “Aktivujete” ňou škrob a ryža potom tak divne zhustne. Po dovarení nechajte ryžu postáť v hrnci a trochu sa vypotiť ešte asi 15 minút – dosiahnete tak najideálnejšiu konzistenciu pre podávanie.  

PS: Hnedá ryža je samozrejme tiež bezlepková a do určitej miery je vhodná aj pre diabetikov, pretože má nízky glykemický index.

A nabudúce dáme jačmeň! :)

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s