
Práve teraz je ten krásny magický čas, keď padajú listy, rýchlo sa stmieva, nevieme, ako sa vonku obliecť, lebo raz je teplo a raz zima…
A tiež nevieme, ako jesť stále rovnako veľa ovocia a zeleniny, ako sme jedli v lete. Nie všetci. Ale poniektorí… ;)
Uhorková sezóna skončila, neviem ako vám, ale nám doma ešte leží posledná, najzotrvačnejšia cuketa z našej záhrady a pred týždňom som mala asi poslednú chutnú paradajku. Za chvíľu príde také to keď doraňajkujete a odrazu si neviete spomenúť, či ste si k jedlu dali paradajku alebo nie. Lebo vaše chuťové poháriky rozhodne vravia, že nie…
No ale dosť bolo depresívnych myšlienok, pretože ja vám teraz dokážem, že aj keď je jeseň, tak si môžeme vybrať z mnohých chutných druhov ovocia a zeleniny a pripraviť si z nich ešte chutnejšie jedlá :)
Medzi mňam mňam jesenné plodiny okrem iného patria:
- jablká
- hrušky
- hrozno
- granátové jablko
- citrusy
- čakanka
- ružičkový kel
- karfiol
- brokolica
- cesnak
- kaleráb
- biela, červená kapusta
- čínska kapusta
- tekvica
- sladké zemiaky (batáty)
- huby
- mangold
- repa, cvikla
Celkom v pohode, nie? Nehovoriac o tých druhoch zeleniny a ovocia, ktoré nájdeme v obchodoch takmer celoročne, aj keď v zimných mesiacoch majú podstatne inú chuť, než v letných :-/
Už ste si vybrali, ktoré plodiny zakomponujete do najbližšej večere? Tak sa nechajte inšpirovať ďalšími skvelými tipmi:
Nevynechávajte šaláty
- to, že sú momentálne viac dostupné iné druhy zeleniny, ako v lete, je práveže super! Aspoň si trochu rozcvičíte svoje chuťové poháriky :) Skúste si do šalátu pridať opečenú hokaido tekvicu, alebo sa nebojte trochu experimentovať a vmiešať doň semienka granátového jablka, ktoré šalátu dodajú sladkastý nádych. A keď už sme pri tom sladkastom nádychu, môžete skúsiť plátky jablka poliať javorovým sirupom a nechať ich trochu skaramelizovať na jemnom ohni a pridať do šalátu. Mňam! :)

Využite tekvicovú sezónu na 100%
- prekročte hranice nudného tekvicového prívarku a urobte si tekvicové smoothie, tekvicové pyré ako prílohu k mäsu, tekvicovú polievku alebo si tekvicu opečte s trochou olivového oleja a obľúbenými bylinkami. Môžete si skúsiť upiecť aj tekvicový koláč, alebo chlieb ;)
Ohrejte si svoju zeleninku
- V rúre si viete upiecť takmer každý druh zeleniny – výsledok je úžasný a chuť niekedy celkom iná, ako u surovej zeleniny. Ja pečiem zeleninu na pekáči vystretom papierom na pečenie, postriekam ju jemne olivovým olejom v spreji a pridám trochu soli, korenie (milujem provensálske korenie a chilli), prípadne sušené bylinky. Odporúčam vyskúšať pečenú brokolicu, už spomínanú tekvicu alebo si upiecť kelové chipsy.
Kto má rád jablká?
- Alebo skôr – kto nemá rád jablká? Jablká sú skvelé čerstvé, neošúpané, s čo najvyšším obsahom vlákniny a vitamínov, ale prečo si ich tiež nezavariť, alebo neurobiť vynikajúce jablkové pyré? My sme to naše tohto roku vďaka príjemne sladkým jablkám zo záhrady ani nedosladzovali a už sa neviem dočkať, kedy si ho budem môcť začať dávať na raňajky….a na desiatu…a možno aj na druhú večeru? Ehm…:D

Čas ako stvorený pre teplé krémové polievky
- Zbožňujem polievky, ale počas letných horúčav na nich človek má iba málokedy chuť. Niekto ich má rád aj studené, niekto zasa vyslovene fičí na trendy raw polievkach a krémoch. Ja nie. Moja polievka musí byť teplá, inak to nie je polievka :D Síce by som bola najradšej, keby zima neexistovala, ale keď už musí byť, tak je aspoň plná výborných hrejivých polievočiek od výmyslu sveta :) Krémové polievky väčšinou ani nepotrebujú prídavok mlieka alebo smotany, úplne si vystačia s rozmixovanou zeleninou, prípadne trochou rozmixovaného zemiaku. Pripravte si napríklad hráškovú, brokolicovú, tekvicovú, hubovú či cuketovú polievku a nezabudnite si ich dochutiť bylinkami, pažítkou alebo rebeli aj kúskami opečeného celozrnného pečiva ;)
Máte aj vy svoje jesenné kulinárske tipy? Veľmi rada sa nechám inšpirovať :)