Čím si doma sladíte? Aj vy máte chaos v tom, čo používať, keď sa chcete pridržiavať zásad zdravého životného štýlu? Lebo ja som tieto veci študovala 5 rokov na VŠ a stále v tom nemám celkom jasno. Niekedy je fakt ťažké udržiavať si prehľad medzi všetkými novými “náhradami cukru”, ktoré prichádzajú na trh a niekedy ani nemám chuť zaoberať sa každým jedným novým sladidlom, ktoré sa ziskuchtivý výrobcovia snažia prepašovať do našich domácností. Takže v dnešnom článku sa zaoberám aspoň tými štyrmi najznámejšími prírodnými sladidlami, ktorými môžeme nahradiť klasický cukor.
MED

U medu (tak ako vlastne u každého sladila) si treba uvedomiť, že ak ním nahradíme bežný biely cukor, tak automaticky nezískame menej kalorické jedlo alebo jedlo vhodnejšie pre diabetikov. “Zdravé” koláče, v ktorých je med namiesto cukru nie sú zas až také zdravé, ako by sme si mohli myslieť. V prvom rade sa stále jedná o sladidlo – o zmes jednoduchých sacharidov (cukrov), ktorých nadmerná konzumácia nikdy neprináša nič dobré. Ani v praxi to pri sladení medom nie je až také ružové. Med má síce na 100g menej kilokalórií, ako cukor, ale ak to prepočítame na 1 lyžičku, ktorou si osladíme napr. čaj, tak je lyžička medu ťažšia ako lyžička cukru (med je hustejší), a preto obsahuje aj viac energie. Napriek tomu má však med v porovnaní s bielym cukrom viac výhod, ako nevýhod. Udáva sa, že med má antioxidačné, antimikrobiálne a utišujúce účinky. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) ho odporúča podávať deťom starším ako 1 rok ako prírodnú medicínu na utíšenie kašľa. Med nie je vhodný pre mladšie deti, nakoľko môže obsahovať baktérie, vedúce k vzniku závažného detského (dojčenského) botulizmu.
JAVOROVÝ SIRUP
Toto sladidlo sa u nás doma používa najčastejšie. Hľadali sme, čím by sme mohli nahradiť biely cukor a keďže Michal má alergiu na med, padla voľba práve na javorový sirup. Nie je to síce vôbec lacná záležitosť, ale aspoň nás to trochu núti šetriť na sladení :) Obsahuje cca 50% glukózy a 50% fruktózy, teda zloženiu sa podobá klasickému cukru. Narozdiel od neho však obsahuje aj nejaké tie nutrienty navyše, ako napr. mangán a zinok a malé množstvo polyfenolov (antioxidantov s protizápalovým účinkom). Predpokladá sa, že zdvíha hladinu krvného cukru (glykémiu) trochu pomalšie, ako cukor. Javorový sirup si rada pridávam do zeleného čaju, nakoľko v kombinácii s citrónom zvyšuje využiteľnosť jeho antioxidantov. Taktiež oceňujem, že nemá tendenciu úplne dogabať kvalitnú kávu, ak si nepridáte viac ako 1 lyžičku :) Avšak ten najhlavnejší dôvod, prečo ho v domácnosti používame, je celkom prozaický – proste nám strašne chutí :D
AGÁVE

Ľudia si často ani neuvedomujú, do akej miery je toto “zázračné prírodné sladidlo” technologicky spracovávané. Agáve je 1,5x sladšie ako cukor a má aj 1,5-násobne vyšší obsah kalórií. Zatiaľ čo väčšina prírodných sladidiel obsahuje približne pol na pol glukózy a fruktózy, v prípade agáve sa jedná o koncentrovanú fruktózu. Okrem toho obsahuje stopy železa, vápnika, draslíka a magnézia. Určitú dobu sa verilo (alebo sa túto myšlienku aspoň snažili prepašovať medzi ľudí), že agáve môže byť pre diabetikov vhodnou náhradou sladidiel. Teoretický podklad je taký, že fruktóza na vstup do našich buniek narozdiel od glukózy nepotrebuje inzulín. Ibaže najnovšie vedecké zistenia poukazujú na to, že nadmerná konzumácia fruktózy (hlavne v takomto koncentrovanom stave) podporuje ukladanie tukov ešte viac ako konzumácia glukózy a je významným rizikovým faktorom vzniku srdcovo-cievnych ochorení a ochorení pečene.
STÉVIA

Stévia je obľúbené nekalorické prírodné sladidlo, ktoré je asi 200x sladšie, než cukor. Ako je možné, že je tak sladká a nemá žiadnu energiu? Nuž táto intenzívna sladká chuť pochádza z glykozidov, čo sú vlastne cukry naviazané na necukorné zložky. Tie naše telo nie je schopné metabolizovať a premeniť na energiu. Odborníci sú veľmi opatrní s prehnanými odporúčaniami používať stéviu ako náhradné sladidlo pri redukčných diétach aj vrámci zdravého životného štýlu, nakoľko sa jedná o rastlinu s neprebádanými dlhodobými účinkami na naše zdravie. Nevýhodou stévie je nie celkom príjemná chuť s horkým záverom. Práve preto ju výrobcovia do potravín často zaradzujú v kombinácii s inými kalorickými sladidlami (napr. dextrózou).
Takto vyzerá zdravý životný štýl a lá America:

Aby som to zhrnula, zo sladidiel je vynikajúci biznis, ale iba málokto si uvedomuje, že ak chce vo svojom stravovaní urobiť naozaj zmenu (a v konečnom dôsledku sa zbaviť aj nadbytočných kíl), tak musí jednoducho prestať toľko sladiť a konzumovať potraviny s vysokým obsahom všelijakých jednoduchých cukrov a často navyše v kombinácii s tukmi. Všetky sladidlá totiž majú jednu podstatnú vec spoločnú: sladkú chuť. A pokiaľ budete nahrádzať jeden cukor za druhý, tak si od tejto sladkej chute nikdy neodvyknete. Vždy sa budete iba snažiť nejako obísť váš hlavný problém, ktorým je nutkanie “dať si niečo sladké” a ktorý minimálne z 50% sabotuje všetku vašu snahu schudnúť. Takže v konečnom dôsledku sa môžu všetci nutriční poradcovia sveta donekonečna hádať, ktoré sladidlo je pre nás lepšie, ktoré nám menej dvíha glykémiu, z ktorého sa menej priberá, ale nájdenie odpovede (ak sa to vôbec niekedy podarí), do našich životov zdravie a vitalitu zázračne neprinesie.
Odkedy som prestal jest sladkosti a sladit si caje, tak sa mi zjemnili chute. Odvtedy aj ovocie a niektora zelenina je uzasne sladka. Niektorej treba trosku pomoct, napr. mrkvu alebo mrkvovu stavu, ked chvilu premielam u ustach, zazne byt neuveritelne sladka. Niekde som cital, ze za to mozu sliny, ktore rozkladaju jednoduche cukry uz v ustach. Takze staci pomalsie jest a vychutnavat si sladkost “zdarma” :) A este je jedn trik :))))) vypit horky caj, potom je vsetko sladke :))) Odskusane.
Ahojte, objavil som Judit portál a myslím, že ešte sem tam zavítam, pridám pár postrehov :
Ak med – nezahrievať cez 40-50 stupňov, zničíte teplotou enzýmy, ak to preženiete o moc, aj niektoré vitamíny.
Fruktóza je naozaj všade citovaná a pranierovaná, že sa po nej ukladá tuk viac než po iných cukroch (hyperlipidémia) – hlavne pozor na HFCS sirupy, tie u nás zrejme až tak moc nie sú používané – zrejme je u nás používaný ten glukózovo-fruktózový sirup v pomere približne 1:1 (glukóza-fruktóza), čiže je to v podstate to isté ako cukor. Ak vás niekto bude strašiť, že je to umelý cukor, alebo nejaký brutálne upravovaný – je to len kvapnutím potravinárskych kyselín na cukor, a hľa vznikne z toho sirup. Ak vás niekto bude strašiť ďalej, začnite sa báť tak od kyseliny sorbovej a ďalej.
Páči sa mi Tvoj názor na stéviu – zatiaľ má veľmi dobré meno, ale nie je to tak isté,ako píšeš, čiže s mierou. Ľudia, nie je to liek :)
Menej sladiť je základ, chute sa mierne upravia a možno oceníte aj veci ako červená repa, zeler atď.
P.S: Tie zelené coly sú stále sladené hlavne cukrom :), možno- ale predsa len trochu pozitívne, že úbytok cukru je 30-60 percent (mal by sa líšiť podľa krajiny)
P.S II: Naučiť sa zelený čaj bez cukru a kávu ak nedáte bez cukru, tak s trochou mlieka … alebo lepšiu kávu, ako je rozpustná (ani tá najdrahšia sa nedá piť bez cukru, kávopi-či.
ahoj, super clanok :)
ja mam tak trosku fobiu z cukru, odmalicka nemam rada sladke, Obcas si dam nejaky bonbon, obcas zakusok, Ale ovela radsej ich sama upeciem – najradsej cheesecake, nedavam cukor ale protein.
Chcela by som sa ale spytat na záľudnú temu – umele sladidla.
Kavu bez cukru nevypijem, pouzivam take kvapky od Myprotein – flavdrops. Do kavy stacia 3-4 kvapky a je sladka.
Kupujem si rozne sirupy – bez kalorii, bez cukru, ale samozrejme su tam umele sladidla.
Su na to rozne nazory, tak naozaj uz neviem co si o tom mysliet.
dakujem
Maja
Zda sa, ze momentalne je dost hitom Xilitol (Brezovy cukor). Zaujimal by ma Vas nazor na toto sladidlo. Dakujem, Juraj
Triezvy a plodny clanok na temu cukry :). Ziaden z nich nie je elixirom chudej postavy.
Len doplnim k stevii. Stevia je nielenze v napojoch kombinovana s dextrozou, ale vacsina zo “stevie” v napojoch pochadza z chemickych tovarni kde spominanu horku chut odstranuju a vysledok tohoto mixu je naozaj nepredvidatelny na nase zdravie. Co je este horsie, steviozu uz dokazu chemicky vytvarat a aj vytvaraju takze je velmi pravdepodobne ze Vasa dalsia flasa coly zo “steviou” realnu steviou nikdy nevidela a tymto smerom ide stale viac vyrobcov lebo lacnejsie ako steviu pestovat je vyrobit ju vo fabrike. To ale na etikete coly pisane nie je.
Myslim vsak ze je perspektivnym projektom si pestovat Steviu doma v crepniku(1 rocna rastlina) a sladit jej listkami. K dlhodoboym ucinkom: Ako prví využívali rastlinu kmene známe ako Guarana v Paraguaji a Brazílii. Sladili si s ním maté a používali ho tiež v tradičných postupoch liečenia (na pálenie záhy, cukrovku, ako ústnu vodu). V novembri 2011 bola stévia v Európskej únii schválená ako prídavná látka do potravín pod označením E960. Mne to celkom staci.
Ahojte! Blog sa mi veeľmi pozdáva…konečne niečo triezve a kompetentne podložené… Čo sa týka témy “zdravších” alternatív cukru, – čo hovoríte na tzv. čakankový sirup…???