NUTRIHOLIČKA V KUCHYNI: Gaštanový koláč

gastanovy kolac coverAni sa mi nechce veriť, že sú to už takmer 3 týždne, čo som sa zmohla na posledný článok. Strašne som chcela najprv stihnúť urobiť všetku predvianočnú robotu v práci a povedala som si, že keď to všetko dokončím, tak si za odmenu budem môcť napísať na blog. A dnes sa konečne odmeňujem! :)

Inak ak ste mi v poslednej dobe písali mail, sľubujem, že sa k nemu počas sviatkov dostanem. Pokúsim sa uprednostniť tie maily, v ktorých sa ma pýtate otázky ohľadom štúdia Nutričného terapeuta, keďže sa v zime podávajú prihlášky a asi vám to dosť súri. Každopádne veľa otázok zodpovedá aj tento článok, takže si ho najprv môžete prečítať a potom mi do komentárov alebo na mail poslať doplňujúce otázky.

Ozaj, čo sa ešte nestalo! Po tom, čo som zverejnila report z októbrovej výživárskej konferencie, sa tento článok stal akýsi virálny, dostal sa tam, kde som to ani nečakala a nakoniec dokonca v trochu zeditovanej podobe skončil v časopise Výživa a potraviny, ktorý vydáva Spoločnosť pre výživu v ČR. Strašne ma to potešilo a prekvapilo, pretože som aj minule písala na Facebook, že veda je niekedy ľuďom veľmi vzdialená a pre nich nezrozumiteľná, čo potom mnohých vedie priamo “do náruče” alternatívnych výživových poradcov. A ajhľa, odrazu je tu obyčajný blogový príspevok vo vedeckom časopise. Skvelý pocit :)

No a ešte tu mám jednu veľkú novinu, ktorou už rovno nadviažem aj na zvyšok článku. V novembri som začala extérne pracovať ako dietologička v prešovskej alergo-imunologickej ambulancii. Nielenže je to pre mňa neuveriteľná príležitosť a česť pracovať so skúsenými lekármi, ale začínam sa tak postupne špecializovať na niečo, na čo som sa vždy špecializovať chcela – na potravinové alergie. Teda v mojom prípade špecializácia neznamená to isté ako v prípade lekárov, pretože stále sa chcem venovať všeobecne výžive ako takej, ale pre výživu pri potravinových alergiách a intoleranciách mám hroznú slabosť, nakoľko ľudia s kombinovanými neznášanlivosťami to majú naozaj ťažké, nevedia, čo majú jesť a “jedálniček pri alergii na mlieko, nikel a pri histaminovej intolerancii” sa gúgli naozaj veľmi ťažko.

Nuž a pri tejto príležitosti som v decembrovom Zdraví narazila na špeciál o potravinových alergiách s niekoľkými zaujímavými receptami z alternatívnych múk, ktoré môžu pri varení a pečení využiť nielen celiatici ale aj pacienti s alergiou na trávy a obilniny. A vlastne všetci, pretože tieto múky sú väčšinou nutrične hodnotnejšie, ako klasická pšeničná múka. A drahšie. Zhodou náhod je na obálke tohto čísla aj moja spolužiačka zo strednej, takže mi na písacom stole už asi tretí týždeň leží Gabika a kochám sa nad tým, čo všetko dokázala a kam to až dotiahla (a nemyslím tým teraz obálku Zdravia). Vynikajúca motivácia :D

2015-12-19 15.44.02

Moju pani mámu zaujal recept na koláč z gaštanovej múky, tak sme ho teda vyskúšali. Pôvodný recept obsahuje okrem gaštanovej múky aj špaldovú a teda sa nejedná o bezlepkovú variantu. Špaldová múka sa môže nahradiť bezlepkovou zmesou, ale tá tiež nemusí byť vhodná pri alergii na obilniny, pretože väčšinou obsahuje kukuričný škrob alebo múku. V Zdraví navrhujú, že ju môžeme nahradiť 80g múky zo zemných mandlí alebo pšenovou múkou a 20g mandľovej múky. Pšeno je bezlepková obilnina, vhodná pre celiatikov ale nemusí byť vhodná pri alergii na obilniny (hoci pšeno sa všeobecne dobre toleruje, takže stačí iba vyskúšať).

Gaštanová múka vyzerá ako múka ale vonia a chutí ako mleté orechy. Zatiaľ čo orechové múky sa väčšinou radia medzi tukové, gaštanová patrí medzi sacharidové, pretože obsahuje až 75% sacharidov.

2015-12-02 18.42.44

Recept na gaštanový koláč v tejto podobe je vhodný pre tých, ktorí chcú piecť na nutrične vyššej úrovni a taktiež pre tých, ktorým nebola diagnostikovaná celiakia, ale snažia sa v strave obmedzovať lepok, lebo je im potom lepšie. Recept obsahuje iba 100g špaldovej múky, čo naozaj nie je veľa.

Gaštanový koláč z gaštanovej múky

  • 200g gaštanovej múky
  • 100g špaldovej hladkej múky
  • 400g uvarených gaštanov
  • 100ml vody
  • 320g acidofilného mlieka
  • 2 vajcia
  • 100g masla
  • 80g vlašských orechov
  • 40g píniových orechov
  • 1 KL mletej škorice
  • štipka sladkého drievka
  • 70g hrozienok namočených v rume (strašne nemám rada hrozienka, ale mama ma prehlasovala pomerom 1:1 :D)
  • 1 lyžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • 100g trstinového cukru (niekto si to možno bude chcieť osladiť medom alebo javorovým sirupom, čo je samozrejme tiež fajn, ale napr. také sladenie javorovým sirupom vyjde dosť draho a v konečnom dôsledku to až taký rozdiel neurobí, oveľa lepšie je dať si menej sladidla ako takého)

POSTUP:

Zmiešali sme obidve múky a prášok do pečiva a osobitne sme vymiešali maslo, cukor a vajcia. Dali sme to dokopy a znovu premiešali. Vzniklo takéto cesto (nie je v tom žiadne kakao, hnedú farbu dodal trstinový cukor a gaštanová múka):

2015-12-05 19.05.58

Následne sme prisypali popučené varené gaštany, orechy, hrozienka a koreniny.

2015-12-05 19.07.29

Priliali sme acidofilné mlieko a vodu, to som už asi nestihla odfotiť, lebo to trebalo nejako schopne vymiešať. Cesto bolo husté, ale na pekáč sa lialo. Na vrch sa dávajú píniové oriešky, my sme dali vlašské. V recepte sa píše, že by nemalo siahať vyššie ako 2,5 cm ale neviem, nemerali sme to.

2015-12-05 19.18.20

Pečie sa 40 minút na 170 stupňov. Mal by na vrchu popraskať, ale ten náš praskol len na 1-2 miestach, myslím, že je to na fotke ledva vidno. Keď pečiem brownies, tak cesto praská oveľa viac, čiže pri pečení by som na to úplne nespoliehala :)

2015-12-05 20.02.33

No a toto je hotový výtvor. Chutilo to…zaujímavo, fajne. Pozitívum je, že koláč nebol príliš sladký a vynikla orechová chuť. Fakt máte pocit, že jete trochu “zdravší”, ale ono to potom tak trochu láka zjesť viac kúskov, čo tiež nie je bohvieaký múdry ťah :D

IMG_5510

 

Nabudúce by som chcela vyskúšať bezlepkovú verziu, ale musím porozmýšľať, čím špaldu nahradím. Múku zo zemných mandlí sa mi teda vôbec nechce zháňať, priznám sa :D Sú tu nejakí bezlepkáči? Čím zvyknete nahradzovať pri pečení múku? Kupujete si bezlepkové zmesi alebo experimentujete s rôznymi netradičnými druhmi?

Zo zvyšku gaštanovej múky by sme chceli nabudúce urobiť bezlepkové palacinky, tak tento pokus tiež určite zdokumentujem a podám hlásenie :)

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s