Kávológia: Ako piť náš obľúbený nápoj

ABM_1458489824

Uznávam, že článok o káve od milovníčky kávy asi nebude celkom objektívny…ale to vlastne ani nie je jeho cieľom. Posledných pár týždňov som sa však dostala k celkom zaujímavým informáciám, ktoré v spojení s tým, čo už nejaký ten čas viem, môžu vytvoriť celkom zaujímavé čítanie na nedeľné popoludnie. Možno aj pri kávičke :)

Keď som sa v jeseni minulého roku zúčastnila konferencie Dialogem ke zdraví, jej súčasťou bola aj zaujímavá prednáška docenta Kohouta o káve. V podstate bola stavaná tak, že búrala mýty o negatívnych účinkoch kávy a kofeínu. To ale tiež nemám veľmi rada – keď niekto menuje iba pozitívne účinky a nezaoberá sa možnými negatívami. Preto sa dnes zameriam skôr na tie zaujímavosti zo sveta kávy.

Na začiatok však treba zmieniť jeden dôležitý fakt. V roku 2015 zverejnila EFSA (European Food Safety Authority) vedecký názor na konzumáciu kávy, v rámci ktorého vyhlásila, že denná dávka kofeínu do 400 mg a jednorázová dávka 200 mg nemajú negatívny vplyv na zdravie dospelého človeka. Pre lepšiu predstavu, aké množstvo nápojov s obsahom kofeínu si pri dodržavaní týchto odporúčaní môžeme dovoliť, si pozrite túto infografiku (pozor, neprihliada sa v nej na obsah cukru, ktorý je v každej kombinácií iný):

how-we-caffeinate-1-1024
Zdroj: foodinsight.net

 

Keď sa bavíme o konzumácii kávy, skutočne nie je úplne na mieste venovať sa izolovane iba výhodám alebo nevýhodám jej pitia. Na jednej strane je tu určitý limit na konzumáciu kofeínu – ten nám totiž môže v istom množstve pomôcť, v inom zasa možno aj uškodiť. Na druhej strane je tu množstvo ďalších látok, ktoré káva obsahuje…a ktoré nám tiež môžu pomôcť ale aj uškodiť. Preto je možno lepšie zamerať sa na to, čo robiť, aby sme pitím kávy vyťažili čo najviac z jej pozitívnych účinkov a vyhli sa do najväčšej miery tým negatívnym. Ale ako to urobiť?

coffehouses

Káva je u kávičkárov jedným z najväčších zdrojov antioxidantov v ich strave. To je trochu smutné, pretože to znamená, že sa nám všeobecne dostáva málo antioxidantov zo zeleniny, či ovocia – teda že ich nekonzumujeme ani zďaleka dostatok. To, ako nám antioxiadnty z kávy pomáhajú, dokazuje aj nedávna štúdia, ktorá skúmala (okrem iného) výkon športovcov, ktorí pred cvičením pijú kávu a športovcov, ktorí užívajú kofeínové tablety. Zistilo sa, že tí, ktorí si dopriali šálku kávy, podávali všeobecne lepší výkon, a to pravdepodobne aj vďaka ďalším bioaktívnym látkam, ktoré káva obsahuje.

Káva však obsahuje aj látku zvanú cafestrol, ktorá sa momentálne vo veľkej miere skúma kvôli potenciálnym účinkom na zvyšovanie hladiny LDL cholesterolu v krvi. Práve preto, keď už si môžete vybrať, odporúčam filtrovanú kávu (napr. french press, dripper), namiesto pressa alebo tureckej kávy. Je to tým, že cafestrol sa údajne pri filtrovaní zachytí a nedostane do kávy (narozdiel od antioxiantov).

kava filtrovana

Ďalšie obavy pri pití kávy v nás môže vyvolávať fakt, že káva má tendenciu zdvíhať našu glykémiu – krvný cukor. Prečo? Lebo kofeín zrýchľuje metabolizmus a v rámci toho aj metabolizovanie cukrov. Preto nielenže nie je vhodné si kávu sladiť, ale taktiež neodporúčam pri pití kávy konzumovať zákusky alebo tie kávičkové keksíky, ktoré nám podávajú v kaviarni. Čo to u nás môže akútne spôsobiť? Tak napríklad to, že už hodinu po dopití kávy budeme ešte viac unavení, než sme boli pred jej vypitím (je to kvôli prudkému vzostupu glykémie a následnému vyliatiu inzulínu, ktorý zasa spôsobí jej rýchly a prudký pokles). To isté môže mať tiež za dôsledok, že rýchlejšie vyhladneme, alebo že dostaneme straaašnu chuť na sladké…zasa.

Ešte lepšie ako pitie kávy úplne bez všetkého (nebodaj ešte na prázdny žalúdok), je piť kávu spolu s jedlom bohatým na bielkoviny a s hojnou porciou zeleniny. Teda taký zeleninový šalát s kuracím mäsom alebo vajíčkom na obed a s ním šálka kávy je pravdepodobne jedna z tých najšikovnejších volieb. Aj keď to asi až tak nechutí, ako kapučínko s krémešom :)

kava

Ako teda dnešný článok zhrnúť?

Ak máte kávu radi, zatiaľ žiadne výsledky väčších a relevantných štúdií nenasvedčujú tomu, že by ste ju piť nemohli. Momentálne propagovaná bezpečná dávka 400 mg/denne sa mi dokonca zdá pomerne veľká a ľudia ju väčšinou nezvyknú prekračovať. Naopak, pitie kávy so sebou prináša výhody, z ktorých vyťažíme maximum, ak sa naučíme si ju čo najvhodnejšie pripraviť a naservírovať. Ani informácie v týchto odstavcoch však nemusia byť platné dlhodobo, výskum ide ďalej a už onedlho môžeme prísť k ďalším poznatkom, ktoré ovplyvnia naše vnímanie konzumácie kávy. Dovtedy však dúfam, že vás môj článok aspoň trochu obohatil a inšpiroval a možno aj trochu upokojil ;) A ja teda idem dopiť tú svoju obľúbenú, so ženšenom…

7 thoughts on “Kávológia: Ako piť náš obľúbený nápoj

  1. Opět super! Moc se mi líbí tvůj přístup, který také sdílím a to ten, že není dobré věnovat se pouze jednomu (pozitivům) nebo druhému (negativům), ale přistupovat komplexně :)

  2. Zase raz jeden dobre napísaný článok. Tvoj blog stojí za to sledovať. Inak, tiež som milovníčka kávy :)

  3. Neviem ci je zrovna pitie kavy hned po jedle z hladiska travenia vhodne…odporuca sa min. hodinu po jedle

    • Ak vám ale káva po jedle nespôsobuje žiadne tráviace ťažkosti a máte to tak rád, tak prečo by ste si ju nedali?

  4. Kavu milujem a hlavne ciste espresso bez vsetkeho ale doteraz som sam sebe hovoril ze espresso je z hladiska pripravy naj lebo pri french presse sa nemoze vyluhovat tolko latok ako ked kava steka pod tlakom 15 barov…ale to je len nepodlozena domnienka 😂 inak super blog dnes som ho objavil vdaka lovcom sarlatanov a ich zdielacke 😊

  5. Pijem kávu na lačno už mnooooho rokov. Čiernu, horkú (t.j neosladenú) a veľmi horúcu (cca 2 minúty po zaliatí horúcou vodou). To je prvá z tých 5tich až 7mych za deň. Je mi jedno, aký druh kávy, ale musí byť horká a horúca. A voňavá. Z vlastnej vone kávy máš ešte vačší požitok než z chuti! Je to opojný nápoj. No, ale čo som chcela povedať je, že mi nerobí žiadny problém na lačný žalúdok.

Pridaj komentár