Mýty vo výžive: Sacharidy

Mýty vo výžive (sacharidy)

Sledujete stránku Najväčší odpad zo sveta fitness? Je to taká dosť ostrá a radikálna kritika niektorých výživových poradcov, ktorí svojim klientom za nemalé peniaze poskytujú nesprávne informácie, na hlavu postavené jedálničky a často doslova šialené rady. NOZSF niekedy zájde až tak ďaleko, že surovo zverejní jedálničky, ktoré títo poradcovia predávajú :D Nuž…za normálnych okolností by ma to určite pohoršovalo, ale niekedy mám problém s takýmito šarlatánmi súcitiť.

Ale nie to som chcela. Len som si pri pohľade na tieto jedálničky spomenula, ako má veľa ľudí presne kvôli takýmto “odborníkom” strašné mindráky zo stravy. V podstate už ani nevedia, čo majú jesť, lebo pani Fitneska im povedala, že môžu iba nízkotučný tvaroh, kuracinu a nízkokalorickú zeleninu. Áno, dobre ste to prečítali, niektorí ľudia rozdeľujú zeleninu na nízkokalorickú a vysokokalorickú, tú druhú samozrejme nemôžete, keď chcete schudnúť, šak logika, nie? Bože…

Všeobecne najviac bludov by sme však jednoznačne našli medzi informáciami o konzumácii sacharidov. A ja vám v dnešnom článku popíšem 3 najčastejšie, s ktorými sa denno-denne stretávam.

Ovocie obsahuje veľa cukrov a hlavne fruktózy, takže by sme ho nemali konzumovať

No hej, obsahuje, ale po prvé – nie v koncentrovanom množstve a po druhé – v prirodzenej forme. Cukor v ovocí je štrukturálne obklopený vlákninou. Vláknina je tu (okrem iného) aj od toho, aby spomalila vstrebávanie týchto cukrov. Preto nám fruktóza z čerstvého ovocia nepoškodzuje pečeň tak, ako nám ju môže poškodiť fruktóza čoby alternatívne sladidlo v diabetických keksoch a taktiež nám z konzumácie ovocia tak drasticky nevyskočí inzulín. Nehovoriac o tom, že či chudneme alebo nie, každý deň potrebujeme určitú dávku rýchlych cukrov, ktoré nás preberú, nakopnú myslenie a vďaka ktorým si aj pri chudnutí udržíme fajn náladu a nevykašleme sa na to skôr, než prekročíme hranicu -5 kíl. A osobne teda považujem čerstvé ovocie (ako súčasť inak pestrého a vyváženého jedálnička) za ten najlepší a najkvalitnejší zdroj týchto jednoduchých sacharidov. Kto je predsa voči ovociu trochu podozrievavý (ale nebuuuď!), môže si stále zvoliť ovocie s nízkym glykemickým indexom, teda všelijaké bobuľky (ale len tie jedlé, hej?), grapefruit, hrušku a pod.

Sacharidy spôsobujú v tele zápal

Čo nám chcú výživoví poradcovia vštiepiť do hlavy je, že biela múka je smrrrrť. Lenže oni nám to vždy vedia povedať takým poplašno-hysterickým spôsobom, že človek to radšej po niekoľkých konzultáciach zabalí a radšej, než aby mal rozmýšľať nad tým, aké pečivo teda môže, prestane jesť všetko.

Chronický zápal v našom tele nie je sranda, pretože môže vyústiť do ďalších nepríjemných chorôb, ako je diabetes, kardiovaskulárne ochorenia, či rakovina. Lenže odborníci (teraz myslím tých ozajstných) neodporúčajú konzumáciu celozrnného chleba len preto, aby ste si predsa len mali na čo namazať maslo a položiť šunku, ale hlavne preto, lebo celozrnné výrobky okrem iného pomáhajú znižovať zápalové markery v tele (napr. CRP a niektoré blbé cytokíny) a naopak zvyšujú koncentráciu adiponektínu a dobrých cytokínov. Adiponektín je mimochodom hormón produkovaný tukovým tkanivom, ktorý potláča pocity hladu, podporuje spaľovanie tukov, pomáha znižovať hladinu krvného cukru (tým, že zvyšuje inzulínovú senzitivitu) a potláča zápal.

Čiže naozaj nie je jedno, či vylúčite všetky obilné výrobky alebo iba prejdete na tie s vyšším obsahom vlákniny, minerálnych látok (hlavne horčíka) a fytochemikálií. To druhé je lepšie ako pre vaše zdravie, tak aj pre vaše chudnutie.

Ak chceme chudnúť, musíme prestať jesť zemiaky

Ľudia sú v poslednej dobe tak strašne naočkovaní proti zemiakom, že keby som na tieto veci verila, tak poviem, že ide o nejaké zemiakosprisahanie. Nieže by som nechápala redukčnej stratégii, kedy v rámci obmedzovania sacharidových príloh obmedzíme aj konzumáciu zemiakov, ale čo mi nejde do hlavy, je stratégia typu “ryža áno, ale zemiaky nieee!” Prečo? Kvôli glykemickému indexu? Poviem vám niečo o glykemickom indexe – je to tak strašne abstraktný údaj, že založiť si na ňom celú svoju diétu je úplná sprostosť. Údaj o glykemickom indexe by sa nikdy nemal používať samostatne, ale vždy v spojení s údajmi o ďalšom zložení danej potraviny – o jej obsahu kalórií, živín, ale aj vlákniny. Ďalším dôležitým faktorom je aj to, ako spracovaná je daná potravina (glykemický index sa počas varenia a prípravy jedla mení) a s čím ju jeme, málokedy totiž konzumujeme jednu potravinu samú, len so svojim glykemickým indexom. V osobitných prípadoch sa posudzuje aj zrelosť potraviny (napr. pri ovocí), pri zemiakoch je napríklad rozdiel, či sa jedná o mladé alebo staré zemiaky.

Zemiaky sú, len tak medzi nami, strašne fajn vec. Patria medzi potraviny s vysokým sýtiacim efektom (krátkodobým aj dlhodobým) a majú pomerne nízku energetickú hustotu. Problémom môžu byť zemiakové kaše a všelijako inak spracované zemiakové jedlá a prílohy, kedy do nich pridávame maslo, olej, množstvo soli, tu slaninku, tam slaninku… Ale naozaj sa teraz sústreďme na čo najmenej spracované, uvarené alebo upečené zemiaky. Čo sa glykemického indexu týka, uvarené zemiaky zvyknú mať nižší GI ako pečené. Pomerne nízky GI majú nové zemiaky, ideálne ešte v šupke. Glykemickým indexom zemiakov sa však môžeme úplne prestať zaoberať v momente, keď si k nim na tanier naložíme mäso, či zeleninu. Rýchlosť vstrebávania sacharidov sa tu automaticky mení, zelenina aj bielkoviny to spomalia.

Zemiaky, ako takmer všetky rastlinné potraviny, obsahujú toxíny. Naše telo je pripravené zvládnuť nízke množstvá týchto toxínov, niekto však napriek tomu môže mať problémy s konzumáciou zemiakov. V tom prípade je to v pohode, obmedzte ich, alebo vylúčte z jedálnička a nahraďte ich inými prílohami. Všeobecne však nie je dôvod prestať ich úplne jesť kvôli nejakej diéte a už vôbec nie v prípade, že ich máte naozaj radi a preferujete ich pred ryžou alebo cestovinami. Stačí si strážiť množstvo (pri redukcii väčšinou vždy zaberie toto množstvo znížiť, najmä ak ste navyknutí konzumovať ich vo veľkom množstve a často). Ale nezabúdajte, to isté platí o akýchkoľvek ďalších zdrojoch zložených sacharidov.

Pravdepodobne to nie je posledný článok o mýtoch vo výžive, takže ak by ste mali nápad na tému, dajte mi vedieť v komentároch. Užívajte víkend! :)

Reklamy

8 thoughts on “Mýty vo výžive: Sacharidy

  1. Jako bývalá studentka oboru nutriční terapeut a současná studentka medicíny s tímto článkem nemůžu víc souhlasit! Kolikrát když čtu nějaké výživové články,dohání mě to k šílenství a spíš se jim raději vyhýbám. S pečivem se to dle mého názoru má tak,že si musíme umět dobře vybrat. Lepek je sám o sobě pro organismus dost agresivní, nejmenší podíl je v žitné mouce a když se k tomu přidají ještě semínka,je to značka ideál. Ale pokud není člověk vysloveně posedlý hubnutím a lepek mu nevadí,klidně si může čas od času dopřát i normální bílé pečivo (nedám dopustit na čerstvé rohlíky,jsem barbar!), jen mi vadí,že v našich slavných hypermarketech se jako tmavé pečivo označuje pečivo z pšeničné mouky,ještě kolikrát rozpékané a dobravované karamelem nebo čím to…

    • Hej presne, je to o výbere a možno aj o tom celkovom množstve. Ja sa síce na lepok nepozerám ako na záťaž pre organizmus, ale zas tiež preferujem, keď je v pečive okrem pšeničnej múky primiešané niečo naviac, či už napr. pohánka, nejaké semienka alebo čo ja viem, kľudne aj zelenina – tekvica alebo cvikla alebo niečo podobné.

      Inak super, že som narazila na ďalšiu kolegyňu :) Plánuješ sa výžive venovať aj po doštudovaní medicíny?

      • Upřímně,asi spíš ne,nemám k výživě zase takový vztah vzhledem k těm rozcházejícím se názorům a taky kvůli rádoby výživovým poradcům a sestavování jídelníčků a ta typická práce nutričních mě vůbec neoslovila :( Ale vzhledem k tomu,že se chci věnovat částečně i alternativní medicíně,se kterou souvisí i výživa,právě zmiňovaný lepek, kasein a další “alergeny”,tak určitě v kontaktu s výživou budu :) Jelikož mám ve zdravotnictví i rodiče a řešíme spolu veškeré zajímavé případy,co mají,musím říct,že jsem rozhodně za omezení lepku, vzhledem k tomu,že je to opravdu těžký alergen, který může vyvolávat plísně, atopické exémy a další srandy,se kterými jsme se už mnohokrát setkali. Po vyčištění střev a bezlepkové dietě se tyhle problémy upravili i bez kortikoidů a ty plísně zmizely, i když dlouho nereagovaly například na běžné mastičky a spíš se to jen zhoršovalo,takže já se na to dívám spíš z té klinické stránky než ze stránky výživové :)

    • Akože tento článok nebol pôvodne písaný ako hejt, ale vidím, že to znechutenie u mňa vždy tak nejako prerazí, či chcem alebo nie :D Ale budem na sebe pracovať, lebo zas nechcem aby tu niekto nadobudol dojem, že každý výživový poradca bez nášho vzdelania je automaticky odpad. Len proste existuje (veľká) skupina poradcov určitého typu, ktorej treba trochu podkúriť ;) Takže teším sa na video!

  2. Výborne zhodnotené, miestami až vtipne :) Verím, že tento článok pomôže upokojiť šialenstvo okolo “smrtiacich” sacharidoch a ich negatívnych vplyvoch na naše telo a že u väčšiny ľudí zvíťazí zdravý rozum, ktorý uprednostňuje pestrosť a striedmosť v strave a pohyb pre radosť a nie len pre chudnutie. Ďakujem za článok ;)

    • Ha! Ver mi, aj ja v to dúfam :) Neviem, či sa nám niekedy podarí ututlať všetky tie radikálne názory na výživu a stravovanie, asi nie, ale snáď sa aspoň môžeme pokúsiť byť kvalitnou konkurenciou a alternatívou pre ľudí s podobnými názormi. Takže ďakujem aj za zdieľanie článku :)

      • Taký článok sa zdieľa sám a teším sa z toho ;) Nie je dôležité to, či sa podarí tým niečo zmeniť. Už samotný fakt, že si ho vypustila spôsobil, že si ho racionálne uvažujúci ľudia nájdu a dá im veľa! Len tak ďalej, robíš to skvele 👍👏👌

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s