Vyskúšala som novinku Zdravé raňajky…a takto to dopadlo

Momentálne si prechádzam životnou fázou, tzv. druhým batoľacím vekom, kedy ochutnávam všetko nové, čo mi príde pod ruku (a áno, správne hádate, takmer všetko vypľúvam).

Keď sa ma kamaráti pýtajú, či zdravo sa stravovať znamená jesť šalátiky a nechutné ryžové chlebíky, tak im samozrejme vždy zhrozene odpovedám, že ani zďaleka. Keby som mala vybrať jeden jediný dôvod, prečo som išla študovať výživu, tak by to bolo preto, aby som mohla celý život jesť to, čo mám rada a čo mi chutí a napriek tomu sa stravovať aspoň relatívne zdravo a nevypestovať si nejaké pliagy typu diabetes alebo srdcové choroby.

Ale čím dlhšie pracujem v oblasti výživy, tým viac ma fascinujú moderné potraviny a výrobky určené pre “ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať alebo schudnúť.” Takže ak prihliadneme na moje vnútorné rozpoloženie a kariérny výber, tak je úplne jasné, že keď som minule v obchode zbadala téglik s názvom Zdravé raňajky, tak som to jednoducho musela kúpiť a vyskúšať.

ABM_1466879091orez

Nuže, predstavujem Vám tento zázrak od Obezin-u, ktorý je veľmi užitočnou vecou pre ten zlomok našej populácie, ktorá trpí kombináciou celiakie a laktózovej intolerancie a niečo ako viagrou pre všetkých laktofóbov a lepkofóbov. A aby sme sa nemuseli desiť toho, že náhodou priberieme, tak to obsahuje iba 1,2 gramu kokosového cukru s nízkym glykemickým indexom.

(A aj tak sa vo vašej práci určite nájde kolega, ktorý vás zvozí za to, že raňajkovanie už dávno nie je IN a že by ste si mali naštudovať niečo o prerušovanom hladovaní. ASAP.)

Ale inak super, nie? Toto jedlo je zbavené všetkého, čo nám v našom živote naháňa strach od cukrov cez alergény až po E-čka…a chutí ako podrážka od topánky. Myslím si, že to krásne vystihuje, čo nám ostane, ak z našej stravy budeme postupne vylučovať všetky potraviny, ktoré nám podľa toho a hentoho výživového guru škodia: Horkastú kašovitú zmesku s trinástimi vysušenými čučoriedkami a polkou datle.

ABM_14668798962

Aby som ale “Zdravým raňajkám” úplne nekrivdila, je celkom fajn, že človek si môže do práce na rýchlo kúpiť niečo, čo neobsahuje tisíc (veľakrát zbytočných) prísad a tony cukru. Ako vlastne sami výrobcovia radia na obale, môžeme si kašu dosladiť medom alebo ďalším ovocím, nikto nám to nezakazuje a vlastne je to lepšie, akoby mal za nás niekto určovať, koľko si na raňajky dáme cukru. Eh…som teraz veľmi schizofrenická? :D

IMG_20160624_095756 kopie5

Tak sa to pokúsim nejako zhrnúť. Dve veci ma na tejto kaši nekonečne iritujú: To, že sa v nás snaží vytvoriť dojem, že zdravé raňajky = raňajky bez lepku, bez laktózy a takmer bez cukru a to, že chutí fakt veľmi veľmi zle :/ Musí všetko zdravé chutiť nezáživne? Nemusí, ale niekedy sa zdá, že výrobcovia sa snažia urobiť všetko preto, aby to tak bolo.

ABM_1466877710 kopie2

Doma ma už od čias môjho prvého kontaktu s patizónom učili, že zo zdravého jedla si netreba robiť srandu, ale viete čo? Ja si fakt nemyslím, že Zdravé raňajky sú zas až také zdravé. Chýba im kvalitný zdroj bielkovín, chýba im normálna porcia ovocia, kvalitné tuky, chuť… Samozrejme si ich môžete sami upraviť, zmiešať to s jogurtom alebo tvarohom a nasypať dnu oriešky, ale potom načo dávať 1.40 eur za suché ovsené vločky s kúskom ovocia? Veru, načo.

Mimochodom pre tých, ktorí fakt majú celiakiu a ešte aj neznášajú laktózu skôr odporúčam kašu z prirodzene bezlepkových obilnín ako quinoa, amarant, pšeno, hnedá ryža, pohánka a pod., ktoré nájdete aj v instantnej verzii, úplne neochutené a neprisladzované a stačí ich tiež zaliať čistou horúcou vodou. A to už ani nehovorím, že stoja cca rovnako a urobíte si z nich aj desaťkrát viac porcií raňajok, lebo budem znieť ako držgroš.

BOY_0649-e1430399150193
Túto máme momentálne doma a je výborná! Zložená je z ryže natural, ciroku, červenej quinoi a ľanových semienok – všetko vhodné aj pre celiatikov :) Mňam!

 

Záver

Dnes je taký trend, že sa spotrebitelia snažia tlačiť na výrobcov, aby svoje výrobky vyrábali zdravšie. Lenže čo je to zdravšie? Stačí vám, ak sa zníži obsah cukrov, či odstráni palmový tuk, alebo musí mať potravina označenie BIO a preškrtnutý klas na obale? Dokážete výrobku odpustiť gluózovo-fruktózový sirup a modifikovaný škrob? A ak nie, “trestáte” výrobcov tým, že si ich produkty prestanete kupovať? Lebo verte, že hen za rohom už sú naštartovaní ďalší podnikatelia, ktorí sú pripravení splniť vám všetky vaše tajné potravinové sny o “čistých výrobkoch”. Všetko však nasvedčuje tomu, že si za túto čistotu budeme musieť pekne priplatiť…a ešte nám to ani vôbec nemusí chutiť.

Reklamy

6 thoughts on “Vyskúšala som novinku Zdravé raňajky…a takto to dopadlo

  1. Mě tyhle “superzdravé” vynálezy hrozně iritujou obecně. Přesně, vždycky si říkám, že přece pro celiaky je to super, pro lidi s intolerancí laktózy je to super a pod., ale pak někdo přijde a zeptá se mě, jaktože jím lepek a piju mléko, když přece ve zdravé výživě je všechno bez nich :D A za nesmyslnou cenu, aby člověk vážně věřil, že je to zázrak..
    Každopádně Nomina <3 ! Trochu mě nedávno naštvali, když jsem se podívala na jejich stránky, kde se hned v úvodu píše něco o tom, že poslouchají trendy ze světa a proto vyrábějí produkty, které nezatěžují organismus lepkem :D nebo něco v tom smyslu… ale kaše mají fakt skvělé teda:)) Neznám vlastně žádné jiné, které by byly tak dobré a současně nebyly doslazované..

    • Keby že som celiatička, tak ma normálne štve, že zatiaľ čo ja som na každom rohu obmedzovaná, nemôžem si dať ani pizzu keď idem s kamarátmi večer von, tak niektorí ľudia si úplne dobrovoľne vyberajú vzdať sa lepku, lebo im niekto povedal, že ich to “zaťažuje” a že sa týmto spôsobom “prečisťujú”. Fascinuje ma, že radšej si dajú biely bezlepkový chlieb, ako celozrnný žitný, špaldový a pod. Ale zas na druhej strane tak trochu celiatikom pomáhajú, pretože paradoxne teraz, keď je to módny trend, tak majú ľudia, ktorí MUSIA dodržiavať bezlepkovú diétu, väčší výber potravín a dokonca sa im viac prispôsobujú aj reštaurácie a pod.

      • jo ahá, to jsem netušila, že jsi celiak :) Jasně, to já chápu…když jsem teď psala o celiakii bakalářku, tak jsem se dost zabývala tím, jaká je dostupnost bezlepkových potravin z hlediska sortimentu a ceny a podobně a i když je ta nabídka asi pořád lepší, tak mi to pořád přišla celkem bída a určitě by se měla pořád rozšiřovat….Ale právě proto, co celiakie obnáší a pod, mám alergii na to, když se toho někdo nesmyslně chytí v rámci trendu. Ale to ti asi nemusím povídat, no.. :))

      • Nieee, ja nie som celiatička :) Len som si tak vravela, že keby som bola, tak by ma to asi celkom iritovalo (ale kamarátka má celiakiu a vždy prevracia očami, keď niekto pri stole zahlási, že “skúša vylučovať lepok” :D ) Inak je tvoja práca dostupná niekde vo Vašom školskom systéme? Vedela by si mi na ňu keď tak poslať odkaz? Veľmi rada by som si prečítala nejaké nové info :)

      • Jo ták, pardon, nějak jsem to špatně pochopila, jsem unavená dneska :D. Hele ta moje práce není extra inovativní (bohužel, kéž by byla!:D), téma bylo Nebioptická diagnostika celiakie (jednoduše diagnostikování celiakie u dětí bez biopsie, žádná věda), ale o tom je tam vlastně jen malá zmínka :) Ještě nikde v archivu není, ale určitě časem bude, tak dám pak odkaz :)

  2. Super clanok! :D Konecne niekto s realnym pohladom na vec bez zbytocnych #fit #raw #paleo #bio vychytavok :D

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s