NUTELLA: Taká zdravá pochúťka, kiež by neobsahovala ten karcinogénny palmový olej!

“Štúdia varuje: Konzumácia Nutelly môže spôsobiť rakovinu!”

Keby to počul pán Ferrero, tak by sa teraz určite obracal v hrobe. To, čo sa nepodarilo tisícom dietológov a nutričných špecialistov po celom svete – odhovoriť ľudí aby sa prestali nadžgávať presladenou a tučnou Nutellou – sa spoločnosti EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) podarilo zo dňa na deň. Zázračné slovíčko? Palmový olej!

nutella-featured

Dobre no, preháňam, EFSA sa v skutočnosti touto problematikou zaoberá dlhodobo, ale všetci vieme, ako funguje internet.

V podstate ide o to, že boli identifikované isté kontaminanty s názvom GE (glycidyl fatty esters), ktoré vznikajú pri priemyselnej rafinácii a ktoré boli zároveň označené za “potenciálne škodlivé”. Ešte v máji EFSA vyslovila upozornenie, že palmový olej vytvára pri zahriatí nad 200 stupňov viac karcinogénov, než iné rastlinné oleje. Zároveň však padlo vyhlásenie, že sa neodporúča palmový olej prestať konzumovať a že sú potrebné ďalšie výskumy na bližšie popísanie možného rizika. V preklade: Nerobte paniku.

Podobne sa k tomu postavili aj WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) a FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo). Čiže akože všetci o tom vedia, nebojte sa.

Každopádne, dodnes by sme to mali všetci v paži, nebyť Talianska a niektorých obchodných reťazcov, ktoré “z opatrnosti” začali palmový olej bojkotovať. To už sa k nim pridali aj aktivisti so svojimi výzvami, aby sa palmový olej vo výrobkoch začal bojkotovať celoplošne. Predstavte si, že ste taký znudený aktivista, ktorý už pol roka nenarazil na nič, proti čomu by sa mohol aktivizovať, má pocit, že jeho život nemá zmysel…a odrazu toto! V tejto chvíli vás už určite neprekvapuje, že do rána to bolo všade na internete.

Ferrero nie je samozrejme jediná spoločnosť, ktorá do svojich výrobkov pridáva palmový olej. Jeho technologické účinky a nízku cenu využívajú aj ďalšie potravinové giganty ako napr. Nestlé alebo Unilever. Bolo to však práve Ferrero, ktoré spustilo v médiách kampaň Zachráňme Willyho Nutellu a ohradilo sa, že palmový olej v Nutelle sa používa na zabezpečenie jemnej a roztierateľnej konzistencie a že jeho nahradenie za iný tuk by tieto vlastnosti značne ovplyvnilo. (Touto cestou by som chcela pozdraviť publicistický tím Nutelly, ktorý sa z celej sily snaží zachovať dojem, že ešte existujú ľudia, ktorí si Nutellu natierajú na pečivo a nebaštia ju lyžičkou rovno z pohára.)

Nuž a čo sa týka samotnej rafinácie, tak Ferrero podľa vyhlásení používa špeciálne postupy, kde dochádza k zahrievaniu na teploty nižšie, než 200 stupňov a v kombinácii s pôsobením veľmi nízkeho tlaku a veľmi veľkého množstva peňazí sa z Nutelly v podstate stáva zdravá nátierka, niečo ako tmavohnedý, ocukrovaný hummus. Gratulujem.

Výrobcovia sa nám vlastne snažia povedať, že bez palmového oleja by Nutella proste nebola Nutella. Bola by z toho tragicky zle roztierateľná čokoládová pomazánka s orechmi a úplne rovnakým množstvom tuku a cukru.

Všetka táto snaha zo strany Ferrera a Nutelly…a EFSA sa ako na porazenie rozhodla nekomentovať, či existujú riziká aj pri rafinácii za teploty nižšej než 200 stupňov. V EFSE asi nemajú radi Nutellu alebo čo…

Keď si to tak všetko spočítate a znásobíte, tak je to vlastne strašný trapas, že nikomu nevadí, že Nutella má na 100g takmer 550 kcal (a netvárte sa, že tých 100g nezjete na posedenie) + množstvo cukru ako bonus. Ale odrazu sa objaví aféra zvaná palmový olej a všetkých nás obleje studený pot. Well…

Hoci vás určite žiadny normálny odborník na výživu nebude odrádzať od opatrnosti pri konzumácii vysokého množstva tukov a nasýtených mastných kyselín (najmä v priemyselne spracovaných podobách), priama súvislosť medzi palmovým olejom a rakovinou vlastne doteraz nebola preukázaná. Spomínate si ešte na môj článok Odtajnená aféra medzi tukmi a rakovinou? Práve ten sa totiž zaoberal novou štúdiou, na ktorú sa odvolávajú mnohé zdroje v súvislosti s celým tým humbukom okolo Nutelly. Časť štúdie (uskutočnenej na potkanoch, nie na ľuďoch, čo nie je to isté!) sa sústredila na vzťah medzi príjmom tukov (najmä palmitovej kyseliny) a metastázovaním, avšak ako som sama pri zverejnení článku upozorňovala – nešlo o strašenie, že tuky/kyselina palmitová spôsobujú rakovinu. Išlo o vyslovenie opatrnosti pred vysokým príjmom tukov a hlavne o upozornenie na prelomový vedecký objav- identifikovanie mechanizmu, pomocou ktorého by sa dalo spomaliť až celkom zabrániť šíreniu rakoviny. Super, nie? Škoda len, že to neznie tak super, ako nadpis “VEDCI VARUJÚ: NUTELLA SPÔSOBUJE RAKOVINU!” Navyše treba dodať, že kyselina palmitová sa nenachádza ani zďaleka iba v palmovom oleji. Nájdeme ju v rôznych pomeroch aj v bravčovej masti, mliečnom tuku či kokosovom oleji.

Samozrejme že Nutela nie je vhodná na pravidelný konzum vo veľkých dávkach. Je to sladkosť, ktorá tak, ako aj iné sladkosti, obsahuje veľa jednoduchých cukrov a tukov. To však nie je dôvod na hromadnú hystériu a sťahovanie výrobku z predajní. Našu populáciu tento krok absolútne nijako neozdraví, akurát ľudí ešte viac zmätie. Alebo…nech sa aj Nutela pre mňa za mňa z predaja stiahne, ale za podmienok, že sa verejnosti lepšie vysvetlí problematika vysokého príjmu tukov a ukáže sa prstom aj na propagátorov vysokotukových diét, výrobcov rôznych “zdravých” potravín a večných oportunistov, ktorí si zatiaľ veselo podnikajú ďalej a zarábajú na strachu z palmového oleja predávaním certifikovaných výrobkov, ktoré ho neobsahujú.

Ak niekomu aféra s Nutellou skutočne pomohla, tak to nebol bežný človek, ktorému odrazu otvorila oči. Boli to ľudia, ktorí zarábajú na ľudskom strachu a na našej večnej honbe za “zdravými” potravinami, ktoré rovnako, ako potraviny nezdravé, NEEXISTUJÚ.

 

Reklamy

2 thoughts on “NUTELLA: Taká zdravá pochúťka, kiež by neobsahovala ten karcinogénny palmový olej!

  1. Díky bohu, za Váš blog ! Jsem nadšená, že v dnešní době existuje ještě někdo, kdo je tak inteligentní jako Vy ! Vždy mě pobaví články rádo by expertů na zdravou výživu, kteří ve skutečnosti absolvovali týdenní kurz a hlásají, že spasí svět. Vašich názorů a rad si velice cením :) ♥

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s