Má kokosový olej namierené na čiernu listinu?

American Heart Association (AHA) je ďalšia z veľkého zástupu ľudí a inštitúcií, ktorí našim slovenským výživárskym low-carb a keto hviezdam závidia úspech. Dokazuje to ich aktualizované stanovisko k problematike konzumácie nasýtených mastných kyselín a kardiovaskulárnych ochorení. Akoby to nestačilo, najnovšie si vzali do huby aj kokosový olej, o ktorom predsa každý víkendový výživový poradca vie, že lieči rakovinu, redukuje hmotnosť, zbavuje akné a znižuje úrokovú sadzbu hypoték.

Dámy a páni z AHA majú taký blbý zvyk, že dookola ako pokazená platňa opakujú, ako nepriaznivo vplýva konzumácia živočíšnych tukov bohatých na nasýtené MK na rozvoj ochorení srdca a ciev. Niekto by očakával, že ľudia ich aspoň z ľútosti začnú brať vážne, ale čo zmôže taký profesor kardiovaskulárnej prevencie pôsobiaci na Katedre výživy a Katedre genetiky alebo človek vyhlásený v roku 2016 za najvplyvnejšieho vedca, nachádzajúci sa v top 1% najuznávanejších kapacít vo svojom odbore, pred charizmou vášho fitness trénera, ktorý práve dočítal Veľmi inšpiratívnu knihu číslo 25?

Doktora Franka M. Sacksa možno delí 6 kociek na bruchu od rešpektu vo fitness komunite, ale my ostatní si vďaka jeho novému reportu môžeme znovu pripomenúť, prečo je nebezpečné dlhodobo udržiavať vysoký príjem nasýtených MK. Čo je to vysoký príjem nasýtených MK? Je to to, keď si dám na raňajky moju obľúbenú bryndzovú nátierku alebo keď si večer vyrazíme do reštiky na dobrý hovädzí steak? Chvalabohu nie. Ide tu vlastne o sústavnú a pravidelnú preferenciu živočíšnych tukov pred rastlinnými (konkrétne pred olejmi bohatými na mono a polynenasýtené mastné kyseliny), zároveň o obmedzovanie sacharidov, ktoré vedie k celkovej vyššej spotrebe tukov a o ďalšie zaručené “biohacky”, ako pridávanie si masla alebo kokosového oleja do kávy. Každý deň, na rozdúchanie mentálnej hmly samozrejme.

No a keď už sme pri tom kokosovom oleji! Nedávny prieskum priniesol zistenie, že až 72% Američanov považuje kokosový olej za “zdravú potravinu”. Hádajte, čo si o ňom myslí táto banda závistlivcov z najvýznamnejších univerzít a vedeckých pracovísk z celého sveta? Čítajte ďalej :)

Kokosový olej tvoria AŽ z 82% nasýtené MK. Pre porovnanie bravčová masť alebo maslo, pred ktorými nás mnohí lekári varujú, obsahujú 40-60% nasýtených mastných kyselín. Tak prečo ešte doteraz nikoho ani len netrklo, že kokosový olej asi nebude “to pravé orechové” pre našu výživu?

Medzi časté argumenty patrí zastúpenie jednotlivých nasýtených mastných kyselín v prospech kys. laurovej, ktorá tvorí najväčší podiel MK v kokosovom oleji. Tá údajne nemá taký negatívny vplyv na zdravie (zvyšovanie zlého LDL cholesterolu v krvi), ako iné nasýtené MK. AHA to vo svojom novom stanovisku trochu viac rozpitvala:

Kyselina laurová je najpočetnejšou MK v kokosovom oleji = fakt. Na zvyšku sa podieľajú ďalšie nasýstené kyseliny myristová, palmitová, steárová a mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Avšak podľa AHA platí, že ak kyselina laurová v strave nahrádza sacharidy alebo nenasýtené mastné kyseliny, vplýva to v našom tele na zvýšenie zlého LDL cholesterolu. Platí však aj to, že toto zvýšenie je približne o 50% menšie, než u kys. myristovej a palmitovej. Čo sa týka zvyšovania dobrého HDL cholesterolu, laurová kyselina ho vie zvýšiť asi tak dobre, ako kys. myristová, a lepšie, ako kys. palmitová. Z najnovších zistení však vyplýva, že zmeny v množstve HDL cholesterolu, či už pomocou stravy alebo pomocou liekov, nesúvisia priamo so zmenami v kardiovaskulárnom systéme, a preto je nutné posudzovať efekt zvyšovania LDL cholesterolu samostatne.

Čo to znamená? Že doterajšie argumenty v prospech konzumácie kokosového tuku – že síce zvyšuje LDL cholesterol, ale nie až tak veľmi a zároveň ešte zvyšuje aj dobrý HDL cholesterol – by sa mali brať s veľkou rezervou. Zvyšovanie LDL cholesterolu by sa malo posudzovať nezávisle na zmenách v HDL. Ak raz nejaká mastná kyselina vplýva na zvýšenie hladiny LDL, mala by sa jej konzumácia udržiavať pod kontrolou bez ohľadu na jej účinky na HDL cholesterol. (Táto problematika je bližšie popísaná priamo v stanovisku AHA v kapitole HDL cholesterol a triglyceridy, odkaz naň nájdete na konci článku).

Súčasným trendom je propagovať názory, že nasýtené MK sú neškodné, ako niečo nové, moderné a búrajúce zastaralé presvedčenia založené na neaktuálnych vedeckých poznatkoch. Úplne (a veľmi účelovo) sa začali ignorovať stále sa vynárajúce NOVÉ štúdie, ktoré rad radom prinášajú výsledky hovoriace v neprospech nasýtených MK. AHA vo svojom stanovisku odkazuje na systematické review siedmich štúdií, ktoré porovnávali kokosový olej so zdrojmi mono a polynenasýtených MK, pričom kokosový olej zdvihol LDL cholesterol vo všetkých 7 štúdiách, z toho v 6 bol tento nárast významný. Zároveň v sledovaných parametroch nebol pozorovaný významný rozdiel medzi konzumáciou kokosového oleja a ďalšími zdrojmi nasýtených MK (hovädzí tuk, maslo, palmový olej a pod.).

Teraz sme si povedali A, no je nutné povedať aj B. Pokiaľ píšeme o určitých druhoch tukov ako o nevhodných pre pravidelnú a nadmernú konzumáciu, treba povedať aj to, čo je naopak v našej strave  žiaduce. Odborníci sa zatiaľ zhodujú na tom, že nie je podstatné ODSTRAŇOVANIE ale NAHRÁDZANIE. Nasýtené tuky v strave by sa mali nahradiť mono a najmä polynenasýtenými (ryby, orechy a semienka, olivový olej a pod.) a taktiež kvalitnými sacharidmi.

Toto je samozrejme niečo, s čím sa propagátori low-carb stravovania absolútne nestotožňujú. Problém je to, že oni podobné odporúčania v prospech sacharidov označujú za zastaralé. Toto stanovisko AHA z roku pána 2017 a odkazujúce na štúdie z posledných rokov nám však dokazuje presný opak.

Zakaždým, keď som zavítala na stránku niektorej z našich “múdrych hláv”, stretla som sa s vyhláseniami typu: “Už čoskoro si každý uvedomí, aké nesprávne informácie celé tie roky šírili” a “Onedlho sa začnú drasticky meniť výživové odporúčania“. Poviem vám pravdu, kto pracuje a pôsobí v oblasti výživy, musí byť na niečo také pripravený. Veda ide dopredu a výživové odporúčania sa môžu meniť. Predstavte si ale tú srandu, že namiesto nutričnej revolúcie prišli v roku 2017 iba ďalšie varovania pred nasýtenými MK a navyše sa ešte aj vypichol kokosový tuk ako niečo, čo nie je zdravé a vhodné na pravidelný konzum. Opakujem, vedci nás AJ NAĎALEJ vystríhajú pred konzumáciou nasýtených mastných kyselín vrátane obľúbeného kokosového oleja.

Nech už bol môj článok v úvode akokoľvek sarkastický, celá táto problematika ja vážna vec a fakt, že najväčší slovenskí influenceri vo výžive hlásajú presný opak toho, čo hlásajú významné svetové zdravotnícke, výživárske a vedecké inštitúcie, považujem za momentálny problém č. 1.

Za problém č.2 považujem to, že ich ľudia počúvajú.

A problém č. 3? Tým ostáva otázka, čo s bio kokosovým olejom za 10 eur, čo máte doma v chladničke. Máte nejaké tipy? :D

Zdroje:

Celé stanovisko AHA k nasýteným MK a KVS ochoreniam (kliknite na download pdf)

Kokosový olej a KVS – review

Vplyv obmedzenia nasýtených MK v strave na kardiovaskulárne ochorenia (2015)

 

Reklamy

69 thoughts on “Má kokosový olej namierené na čiernu listinu?

      • Dakujem za clanok, schvalne reagujem pod klobasku, kedze mne sa clanok paci a tiez mam pocit, ze toto skor patri pod clanok o pranickej vyzive, takato reakcia….
        Posnazim sa aj konstruktivne: poprosim trochu menej ironie a trochu viac usporiadania myslienok, lebo trochu sa stracam v tom, co je ironia, co nie, co je teda v konecnom dosleku dobre a co zle… ocenujem hlavne clanky, ktore mi staci precitat raz a viem, ze co je dobre, co zle, a tak.. tuna som sa dost casto zastavil a vratil a aj potom som si nebol uplne isty, ze ci som to dobre pochopil… proste ironia a hyperbola su na mieste vtedy, ked je absolutne jasne, co sa v kontexte deje, cize najprv kontext, potom hyperbola a narazky.. asi tak, no :) tesim sa na dalsie clanky..

      • Vďaka a určite dobrá poznámka, vezmem to do úvahy a najbližší článok bude už snáď lepšie skonštruovaný :)

    • Ále, nie je, nebuď na ňu tvrdý… Sotva vyšla školu, o živote vie hovno, o ľuďoch vie hovno, o ich zdravotných problémoch vie hovno, o výžive vie hovno, dokáže akurát tak papagájovať čo ju naučili v škole a čo si prečítala v knižkách či na internete. Tak čo by si od nej chcel? Holka sa snaží a až jej časom spadne hrebienok a spľasne pýcha (lebo je fakt nadutá jak balón, to máš pravdu) – až bude mať za sebou nejakých 10 rokov praxe a 20 tisíc pacientov, ktorí jej budú denno-denne vykladať jak ich lekári dosrali a jak im tá vedecká medicína a vedecká dietetika vôbec nepomáha (a ona možno pochopí, že medicína a dietetika je o niečom úplne inom, než o vede), možno z nej bude aj celkom normálna baba a bude sa s ňou dať aj komunikovať…

      • Pozdravujem, ale ak sa neurazíte, neurobím zo seba teraz šarlatánku len preto, aby som s vami mohla komunikovať.

  1. Ludia by sa mali prestat bat cholesterolu, lebo cholesterol nestoji za ziadnymi chorobami. Iba ak: –
    – nedostatok cholesterolu
    – zoxidovany cholesterol
    Bohuzial celkova hladina cholesterolu ako aj LDL cholesterolu nema nic do cinenia so zoxidovanym cholesterolom. preto by laboratorne testy mali sledovat malodialdehydom poskodeny LDL cholesterol, ale to sa nerobi. preto celkova hladina cholesterolu nevypoveda o nicom ako ak hladina LDL cholesterolu. Ti co strasia cholesterolom by si mali pozriet vyskum financovany WHO ktory sa nazyva MONIKA, kde sa dokazalo, ze cholesterol nie je ziadnym rizikom vzniku kardiovaskularnych ochoreni. Naopak zvysena hladina cholesterolu moze byt nasledkom poskodenia pecenovej hydroxylazy a tym padom sa nevie cholesterol transformovat na zlcove kyseliny, Ale to by sa musel sledovat marker stresu z nadmerneho mnozstva dusikovych radikalov. Ludia by sa mali bat rychlych sacharidov, ktore aktivuju zapalove procesy a nie tuky. A ak sa treba bat tukov tak zoxidovanych omega 6 mastnych kyselin, ktore su prozapalove a dostat ich na kazdom kroku za lacny peniaz.

      • Ak niekto pozna ako a preco vznika zapal na cievach tak vie o co pri zapale ide. Ukladanie aterosklerotickych plakov je nasledkom zapalu. Navysse aterosklerotcke plaky su z velkej casti zlozene z odumretych buniek imunitneho systemu- monocytov. Preco neukazeme na monocyty ako na nepriatelov? Preco ludom nepovieme, ze proliferacia tkaniv v cievach nie je nasledkom cholesterolu ale zapalau a aktivacii rastovych faktorov. Pritom mnohe rastove faktory su zavisle na inzuline! Lenze pre ludi je to moc zlozite. Tazko sa im vysvetluju scukrovatene bielkoviny AGEs, ktore su spustacmi zapalov nielen v cievach, tazko sa vysvetluje metabolizmus homocysteinu, tazko sa vysvetluje poskodenie tetrahydrobiopterinu dusikovymi radikalmi a nasledne coho koloabuje synteza NO cez eNOS v cievach. Daleko jednoduchsie je povedat ludom rozpravku o zlom cholesterole. Tak sa deticky budu bat ako cervena karkulka vlka

      • Pán Medveď, disponujete určitými poznatkami, ale ohýbate si ich tak, aby vám pasovali do vášho presvedčenia. Pokiaľ vyslovene nie ste vyznávač alternatívnych faktov, nemôžete ignorovať link medzi množstvom cholesterolu v krvi a jeho oxidáciou a následným rozvojom aterosklerózy.

        V databáza vedeckých štúdií netreba ísť vôbec ďaleko:

        “Among the many cardiovascular risk factors, elevated plasma cholesterol level is probably unique in being sufficient to drive the development of atherosclerosis, even in the absence of other known risk factors”: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073510970502872X#bib5

        “It has been shown that these early events in atherosclerosis are triggered by the presence of high levels of atherogenic lipoproteins in the plasma and are mediated by inflammatory factors such as adhesion molecules and cytokines in the arterial wall.” https://www.jstage.jst.go.jp/article/jat/10/2/10_2_63/_pdf

        Ale celkovo by som veľmi nerada strácala čas obhajovaním dávno známych vedeckých a medicínskych faktov. Patogenéza aterosklerózy dodnes nie je celkom jasná a visia nad ňou otázniky, poznáme však mnohé faktory, ktoré sa na nej zúčastňujú a vytiahnuť si z toho iba to, že vysokou konzumáciou cukrov sa v tele tvorí zápal, ktorý spôsobuje oxidáciu a následný rozvoj KVS je veľmi nepresné a zovšeobecňujúce. Navyše ak sa zároveň jedným dychom snažíte úplne pretrhnúť akékoľvek spojenie medzi krvným cholesterolom a KVS.

        Určite viete, že ten hlavný zápalový proces v cievach vzniká až po peroxidácii lipoproteínov za pôsobenia makrofágov a T lymfocytov. Netvrdím, že na samotnom počiatku aterosklerózy nemôže stáť už existujúci zápal, ale ako vravím, je to opäť z vašej strany ohnutie faktov v prospech vášho osobného presvedčenia, že sacharidy a len sacharidy sú na vine snáď všetkých metabolických ochorení.

        Ďalej, glykované proteíny (AGEs) nemusíte vôbec vysvetľovať všetkým, zaoberáme sa nimi pri chronickej hyperglykémii 10-12 mmol dlhodobo, nie keď pojete trochu čokolády.

        Na záver ešte pripájam zopár štúdií, ktoré potvrdili koreláciu medzi malondialdehydom a rôznymi frakciami cholesterolu v krvi. Ak teda považujete práve MDA za akýsi marker oxidácie a má pre vás výpovednú hodnotu, tak vedzte, že to má pomerne veľký súvis so zvýšenými hladinami krvných lipidov:

        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11950707
        https://link.springer.com/article/10.1007/BF02039138
        https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1758-5996-5-77
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3708856

    • Davas odkaz na clanok z roku 2015 a clanok sa este venuje vplyvu kokosoveho oleja na Alzheimera.. co to ma s tymto spolocne, clanok je navyse stary. Casom s fakty mozu menit a stacia aj 2 roky.

      • Ja som dal link na clanok z roku 2016, ktory sumarizuje poznatky o vyzive s dorazom na kardiovaskularne choroby, diabetes a obezitu, kde je postoj aj na zaklade studie, ktoru spominas neutralny. Citujem z clanku: “Modern nutritional science has demonstrated the limitations of drawing conclusions about health effects of any food based on theories about its nutrient contents,9 and long-term investigations are urgently needed to make evidence-informed decisions about avoiding or increasing use of tropical oils.”. Chces povedat, ze spominane “long-term investigations” boli spravene za rok?

      • Úlohou organizácií ako AHA je hodnotiť dostupné vedecké poznatky a vydávať k nim stanoviská, čo by malo viesť k ovplyvneniu správania spotrebiteľov. Momentálna situácia je taká, že kokosový olej je naširoko-ďaleko propagovaný ako akási “superpotravina” s priam zázračnými účinkami, pričom na základe štúdií, ktoré máme k dispozícii a na základe informácií o jeho zložení vedci a odborníci z rôznych oblastí výživy a medicíny došli k záveru, že nie je vhodné tento olej odporúčať ako zdravú (alebo nebodaj zdravšiu) alternatívu iných rastlinných olejov. Myslím si, že je lepšie o 5 rokov sa opraviť a napísať, že kokosový olej je v skutočnosti v pohode a môžeme ho zaradiť do našej stravy, ako o 10 rokov zistiť, že významne prispieva ku vzniku KVS ochorení. A zároveň oceňujem, že sa ku kokosovému oleju AHA vyjadrila, pretože momentálne verejnosť čerpá najviac informácií z rôznych e-shopov, ženských magazínov a stránok s alternatívnymi faktami.

        Mimochodom text je to veľmi zaujímavý a hodný podrobného naštudovania. Váš link ale odkazuje na sekciu Zdroje, konkrétne na štúdiu o kokosovom oleji a Alzheimerovi z roku 2015, čo mal asi namysli raider :)

  2. V clanku su uvedene zaujimave zdroje . Odporucam studovat skor odbornikov na vyzivu ako vychadzat z foriem ze Oni nam nieco tvrdili toto a teraz sme zistili ze je to inak :D. Kto to tvrdil? a kto to tvrdi teraz? Ja mam dojem ze sama si to vymyslas i v zapeti vyvracias po precitani urcitych povrchnych internetovych clankov.

  3. Preto nepodlieham týmto stravovacím trendom, ktoré ako rýchlo prídu, väčšinou tak rýchlo aj zhasnú. Používam hlavne olivový olej, použijem aj domácu bravčovú masť (síce minimálne ale radšej ako palmový tuk), maslo, bryndzu atď. Kokosový tuk jedla moja priateľka jedno obdobie, až kým jej z neho neostalo zle a odvtedy radšej použije slnečnicový alebo repkový olej.

  4. “Vitajte, vitajte! Práve ste sa dostali na blog prvej slovenskej vyštudovanej NUTRIČNEJ ŠPECIALISTKY, ktorá sa snaží medzi všetkými tými radikálnymi výživovými poradcami predierať len pomocou zdravého rozumu a toho najlepšieho vzdelania v odbore, aké mohla dostať” :) Ťapa sprostá, sama si sa usvedčila. Ludia s kokosovým olejom majú už osobné (v zmysle na sebe odskúšané) pozitívne skúsenosti a ty ich ideš presviedčat svojim najlepším vzdelaním. :) úsmevné ked si niekto myslí že ak má vzdelanie tak je aj odborník :) no a ten zdravý rozum … no od toho mas daleko.

  5. Skoda ze neumoznujete komunikovat a neviem reagovat na vase vyjadrenia. Ako vysvetlite fakt, ze kopec ludi nema vysoku hladinu cholesterolu a dostane infakrt a kopec ludi ma vysoku hladinu cholesterolu a ziadny infarkt nema. Zapal na cievach je komplexny problem a spustacom mozu byt rozne faktory ako napr. poskodene mitochondrie, ktore aktivuju NF-KB, alebo nedostatok vitaminu D3, alebo akykolvek zapal v tele ako napr. tukove tkanivo, ktore generuje prozapalove cytokyny a podobne. Zistovat AGEs len cez glykovany hemoglobin je tak presne ako zistovat deficienciu B12 cez mnozstvo B12 v sere, Peroxidacia tukov v membranach vznika napr. nedostatkom glutation peroxidazy ( nedostatok selenu, nedostatok cysteinu), ktora moze byt nasledkom nedostatocnej aktivity glutation transferazy , nedostatkom ATP( napr.blokovanie pyruvardehydrogenazy napr. oxidom dusnatym, nedostatkom B1, poskodenie mitochondrii v dosledku polymorfizmu SOD2, poskodenie mitochondrialnych membran napr. tenzidmi) ci viatminu B2, ktory je potrebny na redukciu oxidovaneho glutationu, Peroxidaciu lipidov mozu sposobit tenzidy alebo pesticidy rozpustene v tukoch, ktore sa zabuduju do membran, polymorfirmom SOD2, cim sa generuje vysoke mnozstvo superoxidovych radikalov, ktore nasledne aktivuju indukovanu NO syntazu, ktora zvysuje tvorbu oxidu dusnateho, ktory mi dokaze blokovat SH skupiny a NO aktivuje tvorbu prozapalovych eikonasoidov. zabudame tu na tazke kovy, ktore mi poskodzu mitochondrie, blokuju vstrebavanie zivin, zvysuju aktivitu TH1, vplyv stresu ktory medicina vytrvalo ignoruje a takto by som sa vedel rozpisat pomerne dlho.Viete ja si neohybam ziadne veci. ja sa riadim bohapustou biochemiou. Pozrite si nejake veci ohladom ADMA a ako vznika a vyzname BH4 pri jeho nadmernej tvorbe. Rovnako si pozrite ako NO poskodzuje BH4.

    • Neviem o tom, že by som neumožňovala reagovať na moje príspevky. Stačí kliknúť na “odpovedať” pod najbližším príspevkom v danej konverzácii, kde tá možnosť je. Váš komentár sa dostane hneď na koniec konverzácie, teda za môj komentár. Nemám na blogu žiadne špeciálne nastavenia.

      Váš problém je, že sa riadite IBA bohapustou biochémiou. Len mi tu sypete bicohemické informácie, veci, ktoré ovládam a nepopieram. Poskytla som vám tu niekoľko štúdií odkazujúcich na vzťah vysokej hladiny cholesterolu a KVS ochorení, na ktoré ste nijako nereagoval, len ste mi vymenoval rôzne spôsoby vzniku peroxidácie. Neviem, či táto diskusia niekam vedie. Ak máte ešte niečo, čo by ma malo presvedčiť, že informácie uvádzané American heart association alebo inými zdravotníckymi organizáciami nie sú pravdivé, tak si to rada prečítam, ak nie, tak už by som túto konverzáciu snáď aj ukončila. Pekný večer ešte!

      • Tak mi vysvetlite korelaciu medzi nizkou hladinou cholesterolu a tym, ze clovek dostane infarkt a medzi vysokou hladinou cholesterolu a tym, ze clovek infarkt nedostane.

      • A este by ma zaujimal vztah medzi mnozstvom zoxidovaneho cholesterolu a jeho celkovou hladinou. Dajte mi nejake logicke vysvetlenie.

      • A este by ma zaujimal mechanizmus cez ktory nasytene mastne kyseliny sposobuju zapal. Naozaj ma to zaujima, lebo roky sa tomu venujem a stale to neviem. Viem cez aky dokazu zoxidovane omega 3 alebo omega 6 mastne kyseliny indukovat zapalovu reakciu ale cez aky mechanizmus napr. kyselina laurova neviem. budte taka laskyplne a popiste mi cestu cez ktoru sa to deje. Dokazem popisat cestu cez ktoru indukuju zapal napr. sacharidy, ale taka kyselina laurova som este nikde nenasiel. tesim sa nie na odkaz na studiu ale popis cesty indukcie zapalu cez kyselinu laurovu. Dakujem

      • Tak pekne poporiadku.

        Vysoký cholesterol nie je JEDINÝ rizikový faktor infarktu. To som nikde netvrdila. Príde mi to, ako keby ste sa ma pýtal, ako je možné, že aj nefajčiar dostane rakovinu pľúc. Ak viem, že vysoký cholesterol preukázateľne súvisí s KVS (ak potrebujete, dodám kvantum ďalších štúdií, ktorými mám pocit tak nejako pohŕdate, ak neprinášajú výsledky podľa vášho presvedčenia), tak asi sa budem snažiť o to, aby som tie hladiny vysoké nemala a nezvyšovala si riziko toho, že infarkt dostanem. Tu nejde o to, že vysoký cholesterol AUTOMATICKY znamená infarkt. Neverím, že toto potrebujete vysvetliť.

        Ďalej vy potrebujete logické vysvetlenie na vzťah medzi zoxidovaným a nezoxidovaným cholesterolom. Mne stačia štúdie, ktoré pomocou malondialdehydu tento vzťah naznačujú a ktoré som uviedla vyššie, ale logicky by som si to vedela samozrejme okrem iného vysvetliť aj tým, že ak máme v krvi veľa cholesterolu, a v tele zároveň prebiehajú rôzne pro-aterogénne procesy, tak pri oxidácii automaticky zoxiduje väčšie množstvo cholesterolu ako u človeka, ktorý má množstvo nízke. Ale to je úplne logické vyvodenie. Prečo radšej vy mne nevysvetlite, prečo by to podľa vás nemalo platiť? Ale pre mňa sú dôležité aj štúdie, ak vám to nebude prekážať.

        Vzťah medzi nasýtenými MK (SFA) a zápalom neviete preto, lebo ste sa to neobťažoval naštudovať, keďže, ako píšem, ohýbate si a prispôsobujete si biochemické fakty tak, aby to sedelo s vaším presvedčením. Takže v krátkosti – (nielen) vysoký príjem SFA spôsobuje expanziu tukového tkaniva. SFA následne spôsobujú v tomto tkanive oxidatívny stres (mechanizmy sú rôzne, napr. aktivácia proteinkinázy, nukleárnych faktorov a následná zvýšená produkcia cytokínov). Ďalej sa zvyšuje produkcia TNF-alfa a IL10. Najviac sa na tomto procese samozrejme podieľa kys. palmitová, ktorá má najväčší pro-zápalový účinok. Okrem iného tiež inhibuje aktivitu inzulínového receptoru, čím prispieva ku vzniku inzulínovej rezistencie. Kys. laurová sa na zápalovom procese zúčastňuje napr. formou aktivácie transkripčného faktoru v makrofágoch a v dendritických bunkách, ktorý sa podieľa na up-regulácii zápalových cytokínov. V tomto prípade prikladám aj štúdie, aby to nebolo tak, že si vymýšľam:
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15843537
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11278967

        Teším sa teda, že som vás mohla niečo naučiť, ak sa neurazíte, prenechala by som ďalšie vaše vzdelávanie učebniciam biochémie a inej odbornej literatúre. Tieto veci si vieme obaja naštudovať a načítať, nepotrebujeme to pretriasať donekonečna tu v diskusii a porovnávať sa, kto toho vie viac.

      • Ja osobne kokosový olej sem-tam používam a v rodine ho majú radi a sme v pohodke.

        Len bacha na americké zdravotnícke organizácie. :D Tie by niekedy zapredali aj vlastné matky len aby podsunuli nejakú informáciu… česť ich výnimkám, ak sú

  6. Nikde nie je napisane v tomto sarkastickom nezmyselnom clanku ze kokosovy tuk obsahuje vo vacsinovej miere cca 60 – 75% zdrave MCT tuky ktore su prospesne a dokonca pridavane aj do roznych nutricnych drinkov urcenych pre ludi s roznymi ochoreniami ci uz GIT-u a inými zdrav. problémami. Za mna kokosový tuk jednoznacne ano! Takze tento clanok ktory nema ani hlavu ani pätu absolutne neberiem vazne.

    • V tomto sarkatickom článku je to napísané, len vy ste asi nevedel, že kyselina laurová, o ktorej píšem, je MCT tuk. Ten sa podáva pacientom v nemocnici preto, lebo jeho štruktúra umožňuje lepšiu vstrebateľnosť z čreva priamo do portálnej krvi, teda ide o vhodnejšiu formu enterálnej výživy najmä u pacientov s malnutríciou, malabsorpciou alebo poruchami metabolizmu tukov. Zdravý človek nemá problém spracovať akúkoľvek formu tukov, takže považovať toto za plus, ak existujú aj známe mínusy, podľa mňa nie je celkom dobrý nápad.
      To, koľko ľudí sa tu chodí rozčuľovať, lebo niekto si dovolil odcitovať odborné stanovisko spoločnosti zaoberajúcej sa srdcovým zdravím, iba dokazuje, koľko ľudí fakt oddane považuje kokosový olej za výnimočne zdravú potravinu, ktorá má hotové superschopnosti.

  7. Je neuveriteľne ,koľko foriem komunikácie sa podieľa na jednom príspevku…takze Juditka ,snažím sa žiť zdravo a nemám ani zďaleka take vedomosti ako Ty,ale určite ma zaujímajú najnovšie vedecké informácie z tejto oblasti a preto si veľmi cením to,že o tom informujes aj ľudí,ktorý uvažujú rovnako ako Ty.je veľmi dôležité,aby si aj naďalej o takýchto veciach informovala,lebo len takto sa môžu dať vyviesť z omylov zaužívané “fakty” o tzv.zdravej výžive .mne a mojej rodine absolútne tvoje vedomosti a forma akou ju prezentuješ stačia nato,aby som prehodnotil vzťah ku kokosovemu tuku..a to je aj zmysel tvojho článku dať ľuďom možnosť voľby si vybrať…Dakujem a prajem príjemný a pohodový deň Juditka.

  8. Dobry den,

    nie som nutricna specialistka ani sa na to netvarim, a preto som strasne rada za blog ako je tento. Vecny, pouzivajuci zdroje, no dobre, dnes trochu sarkasticky (ale rozumiem preco), ale inak uplne bezchybny. Kaslite na hejterov ktori nemaju argumenty a nadavaju (vidim ze sa nad to viete uzasne povzniest) a len tak dalej v kultivovanej a vzdelanej diskusii, ktora sa odohrava tu aj pod inymi Vasimi blogmi. Drzim palce a pekny den! :)

  9. Ako tak citam tie komentare, je mi docela luto, v akej spolocnosti som sa ocitla. Vajce je mudrejsie ako sliepka len preto, lebo si precital par knih ( a nezacal citat medzi riadkami) a ohana sa tazko molekularnymi zalezitostami, pricom mu jasne unika komplexnost ludskeho tela ako celku. Dalsou skupinou su ludia ” fungovalo to mojej susede, tak to bude fungovat aj celemu svetu a ja som odbornik”. Nevravim, ze iba ludia s titulom su inteligentni, ale fungovanie ludskeho tela nie je ani zdaleka preskumane a treba brat kazdu informaciu s nadhladom a odstupom. Nezijeme v bubline, ale denne sme atakovani milionmi roznych faktorov, ktore nase telo neustale koriguje. Takze tvrdit ” toto skodi a toto nie” rozhodne nie je namieste, skor sa hodi: ” vsetkeho vela skodi”. Clovek aspon trochu lucidny s priemernym iq pochopi, ze je vsezravec, ze potrebuje ” zo vsetkoho trochu” ( s ohladom na alergie a intolerancie”) a bude sa snazit stravovat hlavne na zaklade potravin z tunajsieho podnebia ( a teraz sa mozme zacat cudovat, preco ma tolko ludi alegie na cudzokrajne potraviny: zeby senzibilizacia neznamymi antigenmi?”). Nejdem sa tu hrat na ziadneho odbornika, len chcem podotknut ze treba pouzit zdravy rozum: z trochy oleja alebo masti pri pravidelnom striedani este nikto nezomrel, takze hadat sa ” tento olej je zdravy, jedzte ho na kila a tento nie” je docela mimo. Pestra strava ( aj so sladkym aj slanym, aj akymkolvek) zabezpeci dostatocny prijem makro aj mikronutrientov. ( Toto je odkazovane na zdravy organizmus, nie na ludi v rekonvalescencii ani profesionalnych sportovcov, ani na ludi s taviacimi tazkostami- to je kapitola sama o sebe)

  10. Zase mi to neumoznilo reagovat na prispevok.

    Interleukin 10 je protizapalovy cytokyn regulujuci zapal a inhibujuci zapalove reakcie

    • Ospravedlňujem sa, mala som na mysli IL6 (ten je prozápalový s určitými možnými protizápalovými vlastnosťami, aj keď teda rozhodne si ho viac fixujem ako prozápalový mediátor). Je to uvedené aj v priloženej štúdii, omylom som napísala IL10. Plus samozrejme platí všetko ostatné vyššie napísané.

  11. A na zaver nieco ako realita. Klient. 33 rokov. Metabolicky syndrom. 4 roky uzivajuci metformin a ine lieky. strava postavena na tukoch s vysokym podielom nasytenych mastnych kyselin a vela omega 3 mastnych kyselin (podiel omega 3:omega 6 sa hybal 1:3, kvalitnych zivocisnych bielkovin, vela zeleniny a komplexne uhlohydraty (zelenina a orechy) netvorili viac ako 20% prijímu celkovej energie. Regeneracia mitochondrii, nutricna terapia – protizapalove polyfenoly z granatoveho jablka(500mg denne ako ekvivalent kyeliny gallovej), vitaminy skupiny B v koenzymovej forme vo vysokychdavkach a R-alfa lipoova, horcik a draslik v organickej forme. Po 45 dnoch klient siel na pravidelnu kontrolu k lekarke. Po vysledkoch z krvi vypustene antidiabetika a ostali len male davky liekov na znizenie krvneho tlaku. Tlak klesol za 1,5 mesiaca zo 150/110 na 130/90. Hladina krvnych tukov bola v norme. je to uz viac ako rok a pol a diabetes 2 typu tam nie je. Kvny tlak kolise, kedze klient sa uspokojil so stavom a prestal dodrziavat iste odporucania. Hladina kvnych tukov v poriadku.

    • Teším sa s vami pán Medveď. Môžem sa ešte opýtať, aké je Vaše vzdelanie a čo vlastne robíte, že máte “klientov” s ktorými riešite tieto veci?

      • Spytajte sa radsej otazku, preco lekari nedokazali tomuto cloveku pomoct a zobrali za to nemalo penazi a skladali sme sa na to vsetci cez zdravotnu dan.

    • Ty si kráľ 👊🏼👊🏼👊🏼
      A aké máš vzdelanie, resp. odbornú kvalifikáciu?
      Kde berieš k….va tu drzost polemizovať s tvrdeniami AHA, resp. spochybňovať systematické prehľady dokazujúce negatívny vplyv SFA na človeka.
      Prečo ľudia ako ty – nekompetentní, majú tu drzosť a vyjadrujú ku všetkému, od otázok medicíny, pripadne demografie, alebo k politologickym otázkam?

      Vedec, lekár, s množstvom publikacii, citácii atd., dospeje k nejakému záveru, poznatku a nejaký mrdko, bez vzdelania v obore (okrem internetu, zlatos, plichta článkov) ide spochybňovať jeho tvrdenia, pretože narúšajú jeho myšlienkový konštrukt!

      Kam sme to k…va dospeli!

      To si das aj bypas, pripadne operáciu bedrového kĺbu operovať Babe Jage, pripadne Harrymu Potterovi, pretože kardiológovia, ortopédi sú cocoti nekompetentní a ty si niekde vyčítal že stačí piť savo, pripadne jesť sódu bicarbonu ale užiť antiparazitikum!

      Kamarat, mali by ta zavrieť, pretože svojimi sarlatanskymi a nekompetentnymi radami ohrozujes zdravie a životy ľudí!!!

      • opäť… bacha na Američanov a ich asociácie :D viď ako vyzerajú… inak peace :)

  12. Tak ako sa vy mozete pytat ja mozem neodpovedat. Prajem vam pekny den a vela spokojnych citatelov a klientov

  13. Odpoved na problem c. 3: Urobte si dezodorant ;) Ak samozrejme aj pri tom nezomriete pomalou a bolestivou smrtou…

  14. Problem ochoreni srdca a ciev je asi trosku komplexnejsi ako “staci prestat jest nasytene mastne kyseliny” .. jednycm z dovodov bude asi aj denna davka nasytenych MK, ine asi bude, dat si na ranajky 3 vajcia na kokosovom oleji a potom ist sportovat a ine sadnut si potom na 8 hodin za pc. Moja otazka teda znie: Aky je optimalny prijem tukov v strave denne ci tyzdenne a aky konkretny tuk prijimat(maslo, margain, rastlinne(konkretne) atd.) aky je povoleny prijimat obcas a aky uplne vobec pre cloveka, ktory ma sedave zamestanie a ake pre cloveka, ktory ma sedave zamestanie a 3-4hod tyzdenne sportuje?
    a len tak namatkovo som nasiel tuto studiu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28405814 v ktorej sa pise ze : VirginCoconutOil consumption did not acutely change energy metabolism and cardiometabolic risk markers when added to a mixed breakfast but promoted less appetitive responses.

    • Hovori Vam nieco pojem interindividualna a dokonca intraindividualna variabilita? Nemozete zobrat velku skupinu ludi a povedat: tak, vy v praci sedite, vy smiete toto a toto a vy nie. Za prve, ozve sa chlap meter devadesiat, ze jemu napr. takyto kaloricky prijem nedostacuje, dalsi sa ozve ze jemu je z tohoto zle, dalsi ze on ma diabetes, iny ma hypotyreozu a dostaneme sa tam, kde sme stale: existuju obecne doporucenia, ale nikdy nebudu platit na vsetkych rovnako. Je to ” o sledovani sameho seba a hodnoteni zdravotneho stavu”. Ak mi niekto bude doporucovat na obed zeleninove salaty a mna z toho bude boliet brucho, cudne skvrcat a naduvat, tak to proste jest nebudem. Je take tazke si najst vlastnu cestu vlastnym rozumom bez toho, aby mi stale niekto nieco doporucal a nariadoval? To su naozaj vsetci tak otrokom spolocnosti?

      • To co pises ty chce od ludi aby boli samostatne mysliace bytosti. A k tomu ich nik neviedol. Chcu pocuvat autority a nie su ochotní niest zodpovednost za vlastne rozhodnutia. radsej valat vinu na druhych.

      • Samozrejme, ze je to tazke :-) keby to bolo lahke, tak to robia vsetci a su zdravi a ked sa pozriem na svoje okolie, tak nevidim, zeby boli vsetci zdravi. Je tolko protichodnych informacii nielen o vyzive, ale aj o zdravi, takze pokial niekto nema mentalnu vybavu orientovat sa a porozumiet zlozitosti fungovania tela, tak musi pocuvat a sledovat odporucania. Alebo na to s prepacenim “serie” a “zere” vsetko zaradom.
        Interindividualna a intraindividualna variabilita – jasne, ze je kazdy iny a v inom case tiez. Nie je mi jasne, ako chcete bez vseobecnych doporucani dosiahnut individualizaciu, od niecoho sa treba odrazit.
        Tak sem hodte tie vseobecne odporucania vo forme potravin v gramazach, lebo co som pozeral na stranke ruvz je to tam rozdelene na makro a mikronutienty a uz vidim beznych ludi ako si hladaju obsah bielkovin alebo napr. fosforu ci vapnika alebo vitaminu B1 v potravinach, aby vedeli kolko coho maju jest a ako to maju vsetko kombinovat. To predsa nerobi nikto z beznych ludi. Takze, od user friendly je to daleko.
        Nejak sme sa ale dostali prec od kokosoveho tuku a od dennej davky nasytenych MK. V clanku sa pise o nadmernom prijme nasytenych MK vratane kokosoveho oleja. Ale nedocital som sa tam, aky je to nie vseobecny nadmerny prijem? Chyba mi tam aspon nejaka kvantifikacia, co ja viem, je priblizne bezpecne si dat 2-5x za tyzden polievkovu lyzicu(30g) kokosoveho oleja alebo je to uz vela, za predpokladu, ze nejem maslo, stuzene margariny a zivocisne koncentrovane tuky a som standarny muz 75kg bez metabolickych a hormonalnych ochoreni?

    • Problematika zapalov a disfunkcie endotelu sa bohuzial vacsinou zuzila len na cholesterol. Cez rozne monokauzalne studie sa snazia najst odpovede na komplexne problemy. To je nestastne. Je mnoho veganov co ma infarkt a su ludia co sa prepchavaju tucnymi jedlami a maju sedavu pracu a infarkt nemaju. Pozri sa kolko sportovco malo infarkt ale skolabovali a zomreli priamo na ihrisku. A to mnohi sportovci su pod dohladom lekarov. len tak pre zaujimavost nesteroidne antiflogistika zvysuju riziko infaktu uz v prvom tyzdni uzivania -pacienti, ktorí sú liečení kvôli zápalovým ochoreniam s nesteroidnými protizápalovými liekmi (NSA), majú zvýšené riziko vzniku srdcového infarktu už v prvom týždni. Nebezpečenstvo je pravdepodobné pre všetky látky vrátane naproxénu, ako bolo uverejnené v British Medical Journal (BMJ 2017; 357: j1909). Ale mi tu srasime kokosakom.

      Lenze myslenie ludi sa zuzuje len na boj s cimsi. Spustacov zapalov je mnoho. Bohuzial medicina neriesi takmer ziadny. prepisuje nezmyselne lieky a neriesi ziaden spustac. Od tazkych kovov, cez nedostatok nutrientov, poskodenie mitochondrii atd atd. Medicina si celu liecbu zuzila na blokovanie, inhibovanie a rezanie. Odignorovala cloveka, ktory je vystaveny istym enviromentalnym faktorom, ktore mozu byt individualne toxicke, psychosocialny stres, rozne polymorfizmy a podobne. Toto je tragedia modernej mediciny, ktora si rozkuskovala cloveka a nevnima ho komplexne. Potom sa robia len studie kde sa dokaze to alebo ono a vysledkom je ze narod je z roka na rok viac chory, pribuda invalidov, deti maju choroby starcov lejeme peniaze do systemu menom zdravotnictvo, ktore nevie zdokladovat vysledky. lekarov platime za to ze ich navstivime a nie ze nas vyliecia. Kto a do kedy bude vladat financovat system kde je spolocnost viac a viac chora nevedno. Podla najnovsich statistik mame na SVK 240 000 invalidov. Nedavno par rokov do zadu to bolo 200 000.

  15. Rozhodne by som neplietla dokopy sportovcov a infarkt spolu s vyzivou: u sportovococ ide o prudku hypetrofiu myokardu s nedostatocnou vaskularizaciou. Co sa tyka NSAID, v pribalovom letaku su jasne vyznacene neziaduce ucinky a dobre sa o nich vie, ale neexistuju veci ktore by nemali pre aj proti, urcite nie vramci farmakoterapie. Ako vravite: ludia chcu pocuvat autority… Problem je, ze nedokazu rozlisit medzi idiotom a odbornikom. A ze by medicina a lekari neriesili otazku zivotneho stylu na vplyv zdravia? Skuste fajciarovi povedat, aby nefajcil: pokial sa nedopracuje k CHOPN, dlazdicobunecnemu karcinomu alebo infarktu, len sa vam vysmeje. Medicina rozhodne neignoruje existenciu polymorfizmu, lenze sekvenovat kazdemu DNA a robit specialne rozbory nieco stoji, a kto si to v dnesnej dobe moze dovolit, ze ano… Je evidentne, ze sa nepohybujete v oblasti mediciny ani vyskumu, pretoze by Vam minimalne trklo, ze vsetky tie mudre informacie o zapale a pod nespadli z nebies, ale prisli s nimi prirodovedci a lekari. Mala poznamka na zaver: endotel NIE JE poskodzovany cholesterolom, ale napr. turbulentnym prudenim krvi pri hypertenzii, zlozkami obsiahnutymi v cigaretach, mechanicky a pod…. A okrem toho: zapalova reakcia prebieha primarne aj pri hojeni ran, takze netreba vidiet ciernobielo a jednym smerom…

  16. Judit,
    nase slovenske “mudre hlavy” ako ich ironicky nazyvas, si veci ktore hlasaju nevymysleli a tiez ich maju podlozene faktami, vyskumami, celozivotnym studiom, cerpaju od spickovych doktorov,atd., zaoberaju sa metabolickou terapiou. Vytaca ma ako davas dole pracu inych ludi bez thoho aby si vedela kolkym ludom realne pomohli zlepsit ich zdravotny stav, to je jedna vec. A druha vec je ze mne osobne kokosvy olej pomohol po zdravotnej stranke tam kde uz lekari lamali rukami a nevedeli mi pomoct. Takze tolko k tvojim odporucaniam.

    • Stále rozmýšľam, prečo si tuto asi polka ľudí myslí, že sú to moje odporúčania. Citujem odporúčania vedcov z Harvardu, zo svetových kardiologických spoločností, z rôznych inštitúcií zaoberajúcich sa epidemiológiou. O akom celoživotnom diele sa dá hovoriť v prípade 30-ročného chlapíka? Mňa napríklad strašne vytáča, ako títo ľudia znevažujú prácu vedcov, lekárov…majú skúsenosť so zlým zdravotníkom a už zásadne neveria medicíne, neveria štúdiám, paranoidne neustále rozoberajú kto koho sponzoruje, dookola hovoria o zapredanosti…Toto Vám, milá Katka, nepríde neúctivé? Ja sa obúvam do mladých chlapov, ktorí si prečítali knižky, niečo na sebe poskúšali a už majú ego dostatočne vysoké na to, aby spochybňovali názory skutočne vzdelaných a skúsených ľudí.

      A toto vám na svojich blogoch vkuse tlčú do hlavy. Ako sa nedá veriť modernej medicíne, ako sa musíme spoliehať sami na seba (a na nich samozrejme), kŕmia vás výrazmi ako “vybudujte si zdravé a funkčné telo” “zbavte sa mentálnej hmly” a “optimalizujte si pomocou biohackov svoje zdravie” a vám sa to krááásne počúva, potom to nedajbože ešte aj zaberie (čo samozrejme nevylučujem, väčšinou stačí urobiť v stravovaní zopár efektívnych zmien a výsledok sa dostaví) a vy odrazu máte také srdiečka v očiach, taký obrovský dojem na vás urobil mladý fitnesák s peknými očami a veľkou charizmou, že celá vedecká obec sa môže ísť dať vypchať so svojimi celoživotnými prácami, štúdiami a odbornými názormi. Toto štve zasa mňa, Katka, keď sa tu už vyznávame z osobných pocitov.

      • Ono jednotlivci sú aj v pohodke, ale pri organizáciách je tam už vždy riziko “syndrómu zarábania”. To nie je len vo farmacii, či zdravotníctve samozrejme. Napr. taký Unicef mi tiež nepríde najšťastnejší. Ale ber to čert, je to len môj názor na základe mojej reality a toho, s čím som sa v nej postretol, môžete ma za to ukameňovať, keď chcete. Snáď to už nejako prežijem. :D

  17. Vau. Som velmi prekvapena tym mnozstvom hejtov. Mne osobne sa clanok velmi pacil a ironia mi tiez neprekazala :) Ale ostatnych to zjavne vie riadne nastvat, ako tak citam :D

    Vo vyzive musi byt vzdy clovek pripraveny na nove informacie a nove nazory (aj ked toto zrovna nie su uplne nove informacie :D) a musi vediet kriticky prehodnotit, comu veril doteraz.

    Dakujem, ze vrhate na veci trochu vedeckeho svetla :) Tesim sa na dalsi clanok!

  18. Prekvapuje ma uroven diskusie a fakt, ze niektori diskutujuci sa znizuju k nadavkam, cim dost znizuju hodnotu svojich argumentov (ak vobec nejake maju, ze jo). Judit, zjavne si s tym kokosakom niekomu stupila na otlak :)

    No a teraz seriozna otazka pre tych, ktori tu pisu, ako im kokosovy olej pomohol. Zaujima ma, ake ste mali zdravotne problemy a ako konkretne ste zacali kokosovy olej pouzivat (napr. nahradili ste nim ine tuky, davate ho do pecenia, jete kazdy den na rano lyzicku atd.) a ako vam pomohol (napr. ake vysledky sa vam zlepsili).

    Osobne nie som zastancom toho, ze ked nieco funguje na jednom cloveku, tak to bude fungovat aj na inych ludoch, ale vasa osobna skusenost ma aj tak zaujima. Hlavne preto, lebo nemam rada, ked niekto napise “mne kokosovy olej velmi pomohol”, ale nenapise AKO PRESNE.

    Budem rada, ak mi niekto odpise, a Judit dakujem za blog (inak mne sa ten ironicky styl paci:)) a za moznost diskutovat.

  19. Tiez nechapem take posadnutie kokosovym olejom. Ale cital som zaujimavu studiu o ludoch na nejakom ostrove ktory maju tuky len kokosovy olej a rybie, vraj maju velmi nizky cholesterol atd.

    Osobne sa mu jemne vyhybam, mam HIT a nerobi mi ani moc dobre. Pricom za humnami nam rastie Lan, Konope. Snazim sa mat vacsinu tukov z Konope (kys stearidonova, gama lineova), Lanu (kys. alfa lineova) a ciastocne z ryb alebo obcas aj bravcovu mast. Vyhybam sa trans mastnym kyselinam, vyprazanemu jedlu, stuzenym tukom a sladkostiam z nich (a aj listkovemu cestu)

    Hodnoty cholesterolu mam na dolnych hraniciach normalu. Podobne tgd atd.

    • Jasné, vlastná skúsenosť a názor je určite naj ;) ja som bol napr v južnej Indii, niekde v džungli na pol roka (3×2 mesiace a tam na kokosovom oleji robili veci v pohode). Oni to jedli, my sme to jedli a v pohodke. Ake tak každý je iný a vždy sa nájdu aj takí, ktorým zas toto nesadne. Takže respect

  20. Prvý dobrý článok o kokosovom tuku po veľmi dlhej dobe a dobre sa mi aj čítal. Osobne sa vyhýbam koncentrovaným produktom, ktoré sú vlastne trochu neprirodzené slnečnicový olej. vs. slnečnicové semená a tým pádom sa množstvo niektorých zložiek ľahko prepískne, možno s výnimkou kvalitného olivového oleja. Takže kokos som obmedzila na strúhaný kokos, lupienky a kokosové mlieko a sem tam smažím na ňom lievance. Fakty sa dajú rôzne ohýbať a často je to vec pohľadu, čo je menšie a väčšie zlo a v tých detailných teóriách sa potom človek stráca. Pre niekoho, kto jedáva kokosový tuk pre terapeutické účely (enterálna výživa, ketodiéta-kognitívne poruchy, obezita) po určité časové obdobie, môže byť prínosný, pre zdravého človeka s vyváženou stravou nadmerná konzumácia nemusí mať žiadne extra benefity a môže byť aj škodlivá. Sú ochorenia, ktoré človek “necíti”, resp. musia sa dostať až do patologického štádia, napr. osteoporóza, málokto vie, či mu rednú kosti alebo či sa mu ukladajú v cievach aterosklerotické nánosy…(čiastočne podľa hodnôt cholesterolu, homocysteínu…) to ukáže len čas, takže je lepšie sa držať “bezpečnejších” teórií. Osobne už nepodlieham rôznym superfoodovým teóriám, lebo po žiadnom z nich som sa necítila super, čo asi nikto, kto má relatívne zdravú a vyváženú stravu, niekto so živinovými deficitmi, zdravotnými problémami sa super cítiť môže a potom tu vznikajú tie subjektívne chaosy. Namiesto predražených práškov typu acai bobule, čínskych goji (Čína je najviac zamorená krajina), camu-camu si zamrazím lesné čučoriedky a čierne ríbezle (v sezóne sú lacné), máme tu výborné tekvicové semiačia s vysokým obsahom zinku, ľanové semená, konopné semienka, namiesto hawajskej spiruliny si rozmixujem žihľavu, ktorá je nadupaná karoténmi, minerálmi. Biohacky typu káva s MCT ma nikdy nebrali, lacný MCT sa vyrába väčšinou z palmového tuku, sú to zase izolované mastné kyseliny, ďaleko od prirodzenej potraviny, kto nemá dlhodobo energiu, mal by hľadať, kde je príčina, krátkodobé napumpovanie kofeínom a MCT ok, dlhodobo lebo je to “in”, nadobličky vyšťaví (a unavené nadobličky už tí, čo toto propagujú, v článkoch moc neriešia), nehovoriac o fakte, že sa ukracujem o dôležité živiny, keď niečím takýmto nahrádzam jedlo. A keď človek nahliadne do zákulisia výrobných procesov niektorých doplnkov výživy, tak je rád, že si ich doteraz moc nekupoval, napr. používane rozpúšťadiel pri bylinných extraktoch, rybí tuk-molekulárna destilácia a odkedy som čítala, ako sa vyrába xylitol, aké má vedľajšie účinky, tak si dosladzujem už len sušeným práškom zo stevie+med a pod.
    Držím palce v písaní ďalších osvietených článkov!

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s