XYLITOL: Vhodná náhrada za cukor?

V minulom článku o kokosovom cukre som sa vás spýtala, či by ste sa so mnou chceli pozrieť na zúbok ešte iným druhom sladidiel. Voľba padla jednoznačne na xylitol, takže dnes plním želania :)

ČO JE TO XYLITOL?

Xylitol patrí do skupiny alkoholových cukrov. Alkoholové cukry nie sú alkohol a vlastne ani cukor, napriek tomu sú využívané ako sladidlá. Okrem xylitolu sem patrí napr. aj sorbitol či manitol. Hoci sa xylitol bežne nachádza v menšom množstve aj voľne v prírode, priemyselne sa získava a vyrába z hemicelulózy (xylán) tvoriacej rastlinné tkanivá, napr. kôru stromov. Nie všetok komerčný xylitol sa však vyrába z kôry brezy (odtiaľ poznáte názov “brezový cukor”), niektoré druhy sa získavajú napr. priemyselným spracovaním kukurice.

Pri dnešnom trende označovať klasický biely cukor za jed a toxín sa ani nemôžeme čudovať, že každú chvíľu zažíva boom nejaká iná náhrada na sladenie. Súdiac podľa vášho záujmu momentálne najviac letí práve xylitol. Výrobcovia a e-shopy, ktoré ho propagujú, pracujú na plné obrátky a dnes sa napríklad môžeme dočítať, že: Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, nemá negatívny vplyv na zuby, odkysľuje organizmus, na jeho spracovanie nepotrebuje organizmus inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu

Ja sa samozrejme teším z každého prírastku do elitnej skupiny superpotravín s multi-účinkami, ktoré nás sami o sebe dokážu zbaviť širokej škály zdravotných problémov. Momentálne túto skupinu tvorí presne NULA potravín. A ešte dlho bude.

Povedzme si teda zopár naozajstných predností xylitolu. 

  • Vyzerá a najmä chutí ako cukor (ale je to naozaj iba prednosť?)
  • Má menej kalórií, ako cukor (cukor má 4 kcal/1g a xylitol má 2,5 kcal/1g)
  • Má veľmi nízky glykemický index a má zanedbateľný priamy účinok na zvyšovanie hladiny krvného cukru
  • Rôznymi navrhovanými mechanizmami pravdepodobne pôsobí na metabolizmus sacharidov (mohol by mať preto sľubné účinky napr. aj pri manažmente diabetu)
  • Je “povoleným” sladidlom na low-carb režimoch
  • Údajne nepôsobí na vznik zubného kazu a má dokonca v tomto ohľade aj protektívne účinky (zdroje 1 a 2)
  • Neobsahuje fruktózu, ktorej vysoký príjem má nepriaznivý vplyv na pečeň a môže viesť k rôznym metabolickým poruchám

Z účinkov, ktorými sa výrobcovia radi chvália ale majú zatiaľ iba malú podporu v štúdiách, stoja za spomenutie nasledovné:

Vyššie uvedené účinky preto treba brať s veľkou rezervou.

Nedávno som pozerala video, kde dr. Bukovský vyvolával paniku, keď brezový cukor označil za podvod na zákazníkoch. Dôvodom bolo, údajne neobsahuje žiaden xylitol a takmer 50% nežiadúcej fruktózy. To je do určitej miery pravda- Bukovský mal namysli cukor vyrobený z drahého brezového sirupu, ktorý sa získava úplne inak ako xylitol. Avšak u nás sa v komerčnej sfére pod pojmom brezový cukor rozumie práve xylitol (na e-shopoch nájdete častokrát označenie Brezový cukor – xylitol), čiže skôr by som povedala, že tak trochu zavádzaním je, že sa snažíme dať priemyselne vyrábanému xylitolu ľubozvučnejší “prírodný” názov. Nakoľko sa xylitol nevyrába iba z brezy a máloktorá firma skutočný pôvod v popise výrobku uvádza, bolo by vhodnejšie používať jeho chemický názov. Video, ktoré malo pomôcť spotrebiteľom získať informácie o xylitole, je tak podľa mňa zbytočne senzáciechtivé a založené na slovíčkarení.

Čo treba mať pri používaní xylitolu na pamäti

  • Xylitol nie je nekalorické sladidlo!
  • Jedná sa o rafinovaný cukor, ktorý neobsahuje žiadne vitamíny či minerálne látky. V tomto ponímaní by sme mohli xylitol takisto ako biely cukor označiť za “prázdne kalórie”. Nemá jednoducho žiadnu nutričnú hodotu.
  • Medzi vedľajšie účinky (najmä pri užití veľkého množstva) patrí nafukovanie či hnačky
  • Nie je vhodný pre ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva a ľudí na FODMAP diéte
  • Je toxický pre zvieratá

ZHRNUTIE

Nie som veľkým fanúšikom náhradných sladidiel, a to z dvoch hlavných dôvodov: nepomáhajú nám bojovať s chuťou na sladké a ľudia vďaka ním často mávajú pocit, že môžu konzumovať takto alternatívne sladené potraviny v neobmedzenom množstve. Štúdie zaoberajúce sa dlhodobými účinkami týchto sladidiel neustále pribúdajú a tak, ako v prípade fruktózy, aj v ďalších prípadoch sa môže ukázať, že daná látka nie je celkom vhodná na pravidelné užívanie. Z praktického a strategického hľadiska si pri terapii obezity alebo diabetu môžeme dočasne pomáhať aj výmenou klasického cukru za xylitol, avšak prioritou by vždy malo byť celkové zníženie konzumácie sladených potravín a nápojov bez ohľadu na to, čím sú sladené.

Mali by ste ešte záujem o článok s najnovšími poznatkami o stévii? :)

Reklamy

7 thoughts on “XYLITOL: Vhodná náhrada za cukor?

  1. Veľmi rada by som si prečítala článok o stévií! Používam ju síce málo, avšak rada by som vedela, či som len obeťou marketingu alebo som zvolila vhodne.

    • na, slovensku su vyrobky, oznacene slovom stevia no vacsinou obsahuju iba 5% cistej stevie. cisty stevia prasok je jedine prírodné bezpecne sladidlo na svetovom trhu.

      • nekupujem potraviny s takymto oznacenim, používam len prasok :)

  2. Ďakujem za článok,

    mohli by ste teda urobiť také zhrnutie sladidiel podľa najvyššej kvality (vhodnosti).

    Ďakujem.
    Ľuba

  3. nuz,zaujimavy clanok,je teda dost pouzivam brezovy cukor,ci xylitol,lebo bez sladkeho to jednoducho neviem a radsej si osladim kavu tymto ako bielym cukrom a takisto si kupujem sladkosti,kde je bud stevia,sukraloza alebo xylitol,no neviem,ale asi stale lepsie ako biely cukor,ci?

  4. tak stevia je jedina revolucia v sladeni. to ze je horka neobstoji 1. pretoze to, ze vynechame cukor, je 1000x prospesnejsie ako obcas horka chut stevie
    2. napr. pri pridani do kakaa nikto nerozozna chut od cukru. nulova horkost. , alebo do citronovej stavy, perfektna. zaujimave ale je ze , ak je posypana na kolace atd, tak tu horkost jemne citit.
    takze jasne, o stevii napis aj 10 clankov. to je jedine riesenie , ako mat sladke a zit zdravo.

  5. Dobrý deň, tiež by som poprosila článok so srovnáním výhod a nevýhod roznych typov sladidiel.

    Ďakujem,
    martina

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s