Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide, kto neje klobásu ľúto mu bude

Hlasovanie v Blogerovi roka je momentálne v plnom prúde, do nominácií postupne vstupujú takí tí big players a všetko sa to začína dramatizovať, tak mi prišlo ako vhodná chvíľa poďakovať sa vám za všetky vaše doterajšie hlasy, ktoré ma (aspoň nateraz) dokonca vystrelili medzi tých najlepších. Nech sa stane čo sa stane, toto hlasovanie mi pomáha uvedomiť si, že mám medzi vami skutočne veľkú podporu a že aj obyčajné “normálne” stravovanie môže konkurovať rôznym moderným smerom ako sú vegánstvo či paleo. A že mám proste viac písať :D

(Inak ale všímate ten kreatívny nadpis článku? Ak nepostúpim ďalej v Blogerovi, moje ďalšie kroky budú viesť do textárskej súťaže, kde to očividne úplne rozbijem.)

No! Ale…keďže hlasovanie ešte ani zďaleka neskončilo, stále môžete Zápisky nutriholičky podporiť na tomto mieste: https://blogerroka.sk/2017/zapisky-nutriholicky/

A nakoľko mám zakázané vás akokoľvek podplácať (škoda, celý rok som si na to sporila…), tak vám aspoň venujem nasledujúci fundovaný článok o tom, čo môžete a čo nemôžete jesť počas veľkonočných sviatkov. Pretože: Trust me, I’m a dietitian

Môžem jesť šunku?

Môžete! Tak ako pri mnohých iných potravinách, aj pri šunke máte na výber medzi tými prerastanejšími a menej tučnými druhmi. Spravidla platí čím chudšia, tým lepšie…aj keď niekto by asi povedal, že určite nie lepšia. Ak dávate prednosť skôr tučnejším domácim šunkám a napriek tomu si chcete strážiť líniu, dávajte si pozor na množstvo a nekombinujte s ďalšími tučnými potravinami a maslom. Keďže nechceme, aby bol váš tanier v tento sviatočný deň poloprázdny, môžete si porciu doplniť niekoľkými plátkami diétnejšieho karé. Ja napríklad zjem iba také a nemá to nič spoločné so strážením si ideálnych mier :)

Môžem jesť syrek/hrudku?

Môžete! U nás sa tomu hovorí syrek, inde zasa hrudka, neviem, či to má ešte iný názov ale v podstate sa jedná o vajíčka s mliekom, čo je povolené aj na redukčných režimoch, ak teda netrpíte laktózovou intoleranciou alebo alergiou na mliečnu bielkovinu. Ak sa vám ježia chlpy pri pomyslení na to, že na výrobu sa používa plnotučné mlieko a vajcia, tak ste jednak na blbej stránke, ale keď už ste tu, tak vás aspoň upokojím, že priemerný obsah tuku v hrudke je cca rovnaký, ako obsah tuku v polotučnom (30%) syre a menší ako v mozzarelle, oštiepku či parmezáne. *happy dance*

Môžem jesť klobásu?

Môžete! Len ju nezjedzte celú na posedenie. Na dobrej kvalitnej domácej klobáse je super to, že z nej nepotrebujete zjesť veľa, aby ste si mohli vychutnať jej výraznú chuť. Podobne je to napríklad s parmezánom, ktorý patrí medzi tučné syry, ale stačí vám zopár hobliniek na akékoľvek jedlo, aby mu dodalo výbornú príchuť. Opatrní by mali byť ľudia s histamínovou intoleranciu, pre ktorých údené potraviny nie sú veľmi vhodné. Pozor si dávajte tiež vtedy, ak vás doktor na poslednej preventívnej prehliadke vystrašil zvýšenými hodnotami kyseliny močovej. V tomto prípade by na vašom veľkonočnom tanieri mali dominovať skôr syrek a vajíčka, než mäsové výrobky.

Môžem jesť cviklu? Nie je zdrojom veľkého množstva sacharidov? Môžem si ju dať, ak užívam warfarín?

Áno, nie, nie je a môžete. V momente, keď vám nejaký výživový poradca začne deliť zeleninu na kalorickú a menej kalorickú a na zeleninu s vysokým obsahom sacharidov a zeleninu s nízkym obsahom sacharidov, vezmite nohy na plecia a už nikdy sa neobzerajte späť. Dobrú správu mám pre ľudí, ktorí užívajú warfarín pri ochorení ciev. Naše bežné informačné brožúry totiž cviklu označili za významný zdroj vitamínu K, ktorý je vo veľkých nárazových dávkach pri warfarinizácii kontraindikovaný. V skutočnosti však koreň cvikly (teda to červené) obsahuje až žalostne málo vitamínu K (0,2 mikrogramu/100g – pre porovnanie špenát obsahuje cca 500 mikrogramov) a na pozore sa treba mať iba pred jej listami, ktoré konzumuje len málokto. Ccc, naše nemocnice by rozhodne mali prestať opisovať jedna od druhej…

Veľmi rada vám k tomu poskytnem aj tabuľky a zdroje, informovať sa môžete napr. TU, TU alebo TU. Takže dobrú chuť :)

Môžem si cez Veľkú noc všeobecne dopriať?

Môžete. Na tieto sviatočné a iné príležitostné obžierky pravidelne dopláca iba jedna skupina ľudí – tí, ktorí sa rozhodli, že je dobrý nápad 300 dní v roku diétovať a zvyšných 65 dní ponechať na hru osudu. Práve tých 65 dní totiž rozhoduje o úspechu alebo neúspechu vášho redukčného alebo udržiavacieho režimu. Ak váš denný príjem zo strachu o pribratie bežne nedosiahne ani hodnotu bazálnej energetickej potreby, tak nečakajte, že sa vaše telo vyrovná s veľkonočnými koláčikmi a destilátmi rôznych chutí a farieb. Ja viem, je to veľmi frustrujúce, že vy sa takmer celý rok snažíte, nič nejete a potom si nemôžete dopriať ani počas porazených sviatkov, ale bohužiaľ, takto to s diétami funguje. Takže…nediétujte.

Keď už si pri tom alkohole…

Ehm…no. Vec s alkoholom sa má tak, že pri jeho konzumácii do tela dostávate pomerne dosť energie (1 veľké pivo = 1000 kJ/240 kcal; 2dl vína = 640 kJ/150 kcal a poldecák tvrdého alkoholu má približne 420 kJ/100 kcal) avšak takmer žiadne iné živiny – najmä v rámci rôznych destilátov. Na teoretickej úrovni by sme teda ani z alkoholu nemuseli pribrať, ak by jeho príjem nepresiahol náš celkový výdaj. Z praktickej stránky by sme si jednak týmto experimentom mohli privodiť otravu alkoholom a jednak by sme veľmi skoro zistili, že tie živiny predsa len musíme získať niekde z potravy a celkový príjem by sa nám tak veľmi rýchlo a jednoducho navýšil. Navyše alkohol všeobecne skôr zvyšuje chuť do jedla a človek má preferenciu konzumovať  mastné, energeticky výdatné pokrmy.

Ďalší očarujúci účinok alkoholu je potenciálne zadržanie telesnej vody. Preto sa častokrát stáva, že po večernej párty plnej alkoholu, čipsov a koláčikov sa ráno postavíte na váhu a máte o 2 kilá viac. Na vine môže byť práve zadržaná voda, ktorá sa však dokáže dať pomerne rýchlo do poriadku, ak znovu nabehnete na normálny režim. Negatívny dôsledok to má v momente, ak si ráno na váhe v spodkách a bolesťou v srdci poviete, že kašlete na chudnutie, lebo to nemá zmysel, keď ste si to takto dokafrali. Takže hlavu hore, piť veľa čistej vody a nevzdávať sa.

Ak máte ešte nejaké ďalšie otázky ohľadom stravy počas veľkonočných sviatkov alebo iba potrebujete, aby vás niekto potľapkal po pleci a povedal vám, že je ok prestať byť vegánom a abstinentom od 23. do 25. apríla, tak som tu pre vás. Always.

Reklamy

One thought on “Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide, kto neje klobásu ľúto mu bude

  1. “po večernej párty plnej alkoholu, čipsov a koláčikov sa ráno postavíte na váhu a máte o 2 kilá viac” – ha, kiez by. Mozem jest kolko chcem. Ale to je opacny problem ako ma zvysok sveta :)

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s