VEDA NIE JE NUDA #3: Odtajnená aféra medzi tukmi a rakovinou

veda-nie-je-nuda
Neviem, ako začať dnešný článok, tak ho začnem úplne úprimne slovami, ktoré mi práve chodia po rozume a neviem ich dostať z hlavy: Už si začínam pripadať ako debil. 

Lebo…dala som si záväzok, že budem publikovať rôzne články na rôzne témy, ale nejakým nedopatrením vždy skončím pri hyperaktívnych absolventoch Vysokej školy čítania Zlatošových FB statusov, ktorí sa medzi nami pohybujú mysliac si, že bravčová masť je najzdravší tuk na svete a že pridávanie masla do kávy nie je diagnóza.

Aj vy máte v svojom okolí ľudí, čo vás vždy dokážu vytočiť? No ja napríklad nemám. Čuduj sa svete, všetci naokolo mňa sú strašne normálni a väčšinou sa na podstatných veciach zhodneme. Potom ale prídem na internet tam si pekne krásne dvihnem tlak, aby sa nepovedalo.

A viete čo, už ma vlastne strašne nebaví byť stále tá, ktorá vypisuje, že NADMERNÁ KONZUMÁCIA TUKOV NIE JE ZDRAVÁ a že NASÝTENÉ MASTNÉ KYSELINY NIE SÚ IBA NEŠKODNÉ TUKY NEPOCHOPENÉ MAINSTREAMOVOU SPOLOČNOSŤOU. Už by som niekedy napríklad rada napísala aj ódu na moju obľúbenú slaninu, ale nemôžem, aby to zasa niekto nepochopil tak, že si môžeme na noc obtočiť slaninu okolo hlavy pre jemnejšiu pleť a ráno ju všetku zjesť, ideálne s kávou, pre lepšie zdravie.

Dnes to teda opäť bude niečo v duchu vyššie uvedených caps-lockov, a teda napíšem vám ďalší z milióna dôvodov, prečo by ste nemali slepo dôverovať tým, ktorí nevidia problém v prepchávaní sa tukmi.

7.12.2016 boli publikované výsledky výskumu v oblasti rakoviny a metastázovania, ktoré potvrdili zaujímavú súvislosť medzi vysokou konzumáciou tukov a šírením metastáz. Ako najväčší vinník sa pritom javí palmitová kyselina, teda nasýtená kyselina, o ktorej už dlhšie vieme, že má negatívny vplyv na hladinu krvného cholesterolu.

Medzi tie významnejšie zdroje palmitovej kyseliny patria bravčová masť a mliečny tuk (cca 20-30% celkového obsahu tukov), kokosový tuk (cca 10%), samozrejme palmový olej (máme ďalší dôvod na hejt) a tiež napr. kakaové maslo. 

Sponzorom štúdie bola anglická charitatívna spoločnosť zameraná na rakovinový výskum (žiadne Mars, Inc.), vďaka ktorej sa vedcom dokonca podarilo objaviť nový proteín CD36, prítomný na metastatických bunkách pacientov s rakovinou kože, vaječníkov, pŕs, pľúc a pod. Navyše pridanie CD36 k nemetastatickým bunkám spôsobilo ich premenu na metastatické.

Aká je súvislosť proteínu CD36 s tukmi?

Tento proteín sa priamo zúčastňuje tukového metabolizmu – je zodpovedný za ďalšie spracovanie mastných kyselín po prijatí v strave. Jeho aktivita je teda podmienená ich prítomnosťou v organizme. Táto časť štúdie sa uskutočňovala na myšiach, ktorým bola podávaná vysokotuková diéta a zároveň im bol vpichnutý istý typ ľudskej rakoviny. U myší na vysokotukovej diéte sa rakovina šírila podstatne rýchlejšie (metastáz bolo viac a boli väčšie a to až u polovice myší). To isté testovali aj za pridania konkrétnej mastnej kyseliny – kyseliny palmitovej – do stravy.

Zároveň však došlo k veľmi nádejnému zisteniu – zablokovanie proteínu CD36 malo za následok zásadnú redukciu až úplné vyhnutie sa tvorbe metastáz. Určite sa teda jedná o jednu z prelomových štúdií a obrovský pokrok v oblasti terapie onkológie bez ohľadu na jej súvislosť s konzumáciou tukov.

ws-gtp79jga-jez-timms

Jasné, nezjančime sa teraz, je to len prvá štúdia, čo niečo také objavila a ešte k tomu na myšiach. Nikto vám tu ale nejde odtrhovať maslo od úst, opäť raz je cieľom všetkých racionálne uvažujúcich odborníkov poukázať na opatrnosť pri konzumácii tukov a nutnosti nepodľahnúť súčasnému divnému predivnému trendu považovať tuky za nadradenú živinu. Zároveň aspoň vidíte, že aj teraz, na sklonku roku 2016, vychádzajú štúdie, ktoré upozorňujú na negatívny účinok vysokej konzumácie tukov na zdravie. Nie je teda pravda, že všetky odporúčania vychádzajú z desiatky rokov starej štúdie a že dnes už disponujeme úplne inými (nebodaj presne opačnými) poznatkami. Je to blbosť. Proste…je to blbosť.

Múdrosť na dnes: To, že ma niekto stovky až tisíce nasledovateľov na Facebooku neznamená, že mu nehrabe. Dôveruj, ale preveruj.

7 thoughts on “VEDA NIE JE NUDA #3: Odtajnená aféra medzi tukmi a rakovinou

  1. Ako je to s tzv. prepustenym maslom (ghee)? Kedze je to roztopene maslo a odobrana bola mliecna bliekovina, logicky ostava viac tuku, a teda predpokladam, ze aj toho zleho, navyse vo vacsej koncentracii, kedze voda sa odparila. Alebo je to inak?
    Zaverecna mudrost je fantasticka :) a fantasticky pravdiva. Kto ma vela fanusikov, ma dobry marketing, tot vsjo.

  2. Ahoj. Chtěla bych se zeptat, jaký je tvůj názor na výživové poradce bez vysokoškolského vzdělání v tomto oboru. Je možné stát se dobrým poradcem i bez toho? Existují u nás kurzy, které jsou pro tuto profesi dostatečně kvalitní? O nějakém bych do budoucna možná uvažovala, takže ocením jakékoliv tipy :)
    Děkuji.

    • Ahoj,
      vysokoškolské vzdelanie v tomto odbore nie je automaticky zárukou dobrého výživového poradcu, zároveň určite existujú aj šikovní poradcovia bez špeciálneho vzdelania :) Popravde nemám prehľad o kurzoch, ktoré sú momentálne k dispozícii, ale keď som si naposledy zisťovala info o ich obsahovej stránke, tak mi tam chýbali poriadne základy z biochémie, chémie, patofyziológie… bez toho podľa mňa nejde výživu pochopiť.
      Asi najväčší problém vidím v tom, že narozdiel od zlého právnika, zlého finančného poradcu, zlej kaderníčky, môže zlý výživový poradca poškodiť zdravie človeka. Ak odhliadnem od toho, že niektorí vôbec nemajú problém po absolvovaní kurzu radiť chorým, tak niekedy stačí, že poradca kvôli nedostatku vedomosti z oblasti medicíny nerozozná skryté ochorenie u navonok zdravého človeka. Napadla ma napríklad bulímia, ktorú je veľmi ťažké spozorovať aj s dostatočnými vedomosťami o tomto ochorení a nie to ešte po absolvovaní niekoľkodňového kurzu.
      Nemyslím si, že je to chyba konkrétnych výživových poradcov, ale skôr chyba systému, ktorý dovoľuje komukoľvek radiť v niečom tak dôležitom a zásadnom.

      • Opět zdravím :) Moc dekuju za predchozi odpoved, urcite o nejakem kurzu budu uvazovat, az na to budu mit cas. Chtela bych se jeste zeptat, jestli bys mi mohla doporucit nejakou literaturu, abych se mohla v teto oblasti vzdelavat sama. Cokoliv, s cim mas treba dobrou zkusenost. Dekuju za tipy :) H.

Pridaj komentár